Οι Γερμανοί ξανάρχονται ..για επενδύσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Οι Γερμανοί ξανάρχονται ..για επενδύσεις

Σκοπός βέβαια των Γερμανών δεν είναι απλά να σπρώξουν μέσω ενός "επενδυτικού σχεδίου Μάρσαλ" την ανάπτυξη της χώρας επειδή ξαφνικά ...μας αγάπησαν.
Κύριος στόχος τους είναι η προσπάθεια να εξασφαλίσουν πως κάποτε θα πάρουν πίσω τα δανεικά τους.

Εισβολή στην Ελλάδα διά της... επενδυτικής οδού σχεδιάζουν οι Γερμανοί σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας μοιάζουν με "χιονοπτώσεις στην έρημο"...
Στο Βερολίνο, ο...
υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, έχει συγκαλέσει για αύριο διάσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής 20 γερμανικών συνδέσμων, με στόχο να διερευνηθεί σε ποια πεδία και υπό ποιες προϋποθέσεις γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, η κυβέρνηση Μέρκελ επεξεργάζεται ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, ενώ και ο Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας αναζητά τρόπους για τη βελτίωση των κινήτρων για επενδύσεις στη χώρα μας. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο, κατόπιν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ρητής επιθυμίας της καγκελαρίας.

Χθες εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που επέδειξαν για την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, γερμανικές επιχειρήσεις αλλά και τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών πολύ σύντομα θα μετουσιωθεί σε επενδύσεις στη χώρα μας.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) δείχνουν ότι η επίδοση της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής Ξένων Αμεσων Επενδύσεων είναι ανεπαρκής. Οι εισροές ΞΑΕ ανήλθαν πέρυσι στα 2,188 εκατ. δολάρια έναντι 2,436 εκατ. δολ. το 2009, εμφανίζοντας μείωση περίπου 10%. Πτώση περίπου 38% παρουσίασαν και οι εκροές ΞΑΕ στα 1,269 εκ. δολάρια.

Ως προς τον δείκτη απόδοσής της ως χώρας υποδοχής ΞΑΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται στη θέση 119 το 2010 από 122 το 2009, σε σύνολο 141 χωρών. Οσον αφορά τον δείκτη δυνατότητας προσέλκυσης ΞΑΕ, στοιχεία του 2009 την κατατάσσουν στη θέση 43 από 48, το 2008


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share