"Σύννεφα" στην Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

"Σύννεφα" στην Κύπρο

Συνεχίζεται στην Κύπρο η πολιτική αστάθεια λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών που έχει επιφέρει η απώλεια του 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ηλεκτρισμός στο -50%
  • Οικονομία σε σοκ
  • Κυβέρνηση χαμηλής αποδοχής
Χθες έφτασαν στη Λεμεσό οι γεννήτριες που έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα, οι οποίες θα... προσθέσουν 70 MW στην παραγωγή ηλεκτρισμού από τις 15 Αυγούστου, όταν θα τεθούν σε λειτουργία. Ομως, το έλλειμμα είναι 400 MW και καλύπτεται με εκ περιτροπής διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, από μία μέχρι και τρεις φορές την ημέρα και με διάρκεια 2-3 ώρες κάθε φορά.

Η συνολική παραγωγή πριν από την καταστροφή ήταν 1.450 MW και οι ανάγκες είναι γύρω στα 1.100. Η σημερινή παραγωγή είναι 700 MW, αλλά οι μηχανές που χρησιμοποιούνται είναι πεπαλαιωμένες και συχνά τίθενται εκτός λειτουργίας. Αλλα 70-100 MW προμηθεύεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου από τα κατεχόμενα.

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθεί κάπως σε δύο με τρεις μήνες, όταν θα εγκατασταθούν κινητές μονάδες παραγωγής, ενώ πλήρης αυτάρκεια θα υπάρξει σε ένα χρόνο, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού, που έχει καταστραφεί από την έκρηξη, λειτουργούσαν έξι σύγχρονες μονάδες, από τις οποίες οι δύο εντελώς καινούργιες. Οι δύο μονάδες ήταν εκτός λειτουργίας την ώρα της έκρηξης και διασώθηκαν. Ομως χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να κατασκευαστεί ξανά η κατεστραμμένη υποδομή.

Οι συχνές διακοπές ηλεκτρισμού έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι δείκτες της οικονομίας. Ηδη τα κόμματα συμφώνησαν με την κυβέρνηση να προωθήσουν με ταχύτητα δέσμη οικονομικών μέτρων για να μπορέσει η οικονομία να αντέξει την πίεση. Η κυβέρνηση, που έχει ήδη έλλειψη ρευστότητας, δανείζεται από το εσωτερικό για να καλύψει τις ανάγκες της επειδή φοβάται να αναζητήσει εξωτερικό δανεισμό λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική θέση. Ακόμη και το 1974, όταν χάθηκε το 70% της παραγωγής της χώρας, δεν υπήρξε έλλειψη ρευστότητας λόγω της ξένης βοήθειας που εισέρρευσε στην Κύπρο και έδωσε τη δυνατότητα για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ. Από την περασμένη εβδομάδα εξαγγέλθηκε ευρύς ανασχηματισμός, ο οποίος ακόμη δεν έγινε. Ο πρόεδρος αναχώρησε χθες για επίσκεψη εργασίας στη Γαλλία, συνοδευόμενος από το γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών λόγω της παραίτησης του Μάρκου Κυπριανού. Ο πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να βρει προσωπικότητες κύρους για να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του, όμως δυσκολεύεται λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και της χαμηλής αποδοχής που τυγχάνει η κυβέρνηση από την κοινωνία.

Στο μεταξύ, έγινε χθες η πρώτη από τις 19 συναντήσεις Χριστόφια - Ερογλου που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε υπό το βάρος των εμπρηστικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις και πως θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας. Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία της εκπροσώπου του ΟΗΕ Λίζας Μπάτενχαϊμ, η οποία ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει εμπιστευτικότητα και να μη γίνονται δηλώσεις.πηγή Ελευθεροτυπία.
Bookmark and Share