Δημιουργία ανεξάρτητου οίκου αξιολόγησης προωθεί η Ρωσία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δημιουργία ανεξάρτητου οίκου αξιολόγησης προωθεί η Ρωσία

Η Ρωσία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (Eurasian Economic Community - EurAsEc) –δηλαδή Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν– εξαπέλυσαν... χθες σφοδρή επίθεση κατά των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός δικού τους, ανεξάρτητου οίκου εντός του 2012.

Την ίδια ώρα κορυφαίος στέλεχος της Standard & Poor's σε δηλώσεις του στους «Financial Times» εξέφρασε τα... παράπονα του κλάδου για τις «άδικες», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις που δέχεται.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητου οίκου από τη EurAsEc έχει την αμέριστη στήριξη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι «αποτελώ έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αυτής της πρότασης και θα είμαι μεταξύ αυτών που θα την προωθήσουν. Οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κατά καιρούς στη ρωσική οικονομία, οδηγώντας σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων».

«Είναι τρέλα να εμπιστεύεται κανείς τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης», προσέθεσε από την πλευρά του ο κ. Σεργκέι Γκλαζίεφ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της EurAsEc, υποστηρίζοντας ότι «οι αγορές έχουν ανάγκη από νέες αξιολογήσεις».

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι η μόνη χώρα του κόσμου που φρόντισε να δημιουργήσει τον δικό της ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης, την εταιρία Dagong, ενώ πληθαίνουν οι φωνές και στο εσωτερικό της Ε.Ε. για δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου.

Οσο για τη Standard & Poor's και την ανάληψη του ρόλου του «συνηγόρου» των οίκων αξιολόγησης, ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Ντίβεν Σάρμα, τόνισε στους «F.T.» πως «αισθανόμαστε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης γιατί λένε τα πράγματα όπως είναι. Θεωρώ ότι είμαστε δίκαιοι σε όλες τις αξιολογήσεις που αφορούν το κρατικό χρέος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται δεν πρέπει να αφορά τις αποφάσεις των οίκων αλλά τον τρόπο με τον οποίο φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εξαρτούν την πολιτική τους από τις αξιολογήσεις των οίκων.
Bookmark and Share