Έτσι σκοπεύει να πολεμήσει την φοροδιαφυγή το νέο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Έτσι σκοπεύει να πολεμήσει την φοροδιαφυγή το νέο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης

Στο "στόχαστρο" όσοι διαθέτουν μεγάλη περιουσία.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να παρουσιαστεί το σχέδιο για την...
καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, με το Οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται προς την υλοποίηση χιλιάδων ελέγχων.




Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ρόλος της εφορίας από αυτό τον μήνα έως και το τέλος του τρέχοντος έτους είναι να πραγματοποιήσει οκτώ δράσεις, που αφορούν στην κινητοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και οι οποίες είναι οι εξής:



-Κατάρτιση μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου στρατηγικής για την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης.

-Σύσταση νέας γενικής διεύθυνσης για τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα.

-Λειτουργία φορολογικών δικαστηρίων.


-Ολοκλήρωση 75 πλήρων ελέγχων και των 225 ελέγχων ΦΠΑ στους φορολογούμενους με τα υψηλότερα εισοδήματα.



-Είσπραξη του 20% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

-Είσπραξη του 5% των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που θεωρούνται εισπράξιμες και οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά σε 8 δισ. ευρώ.



-Διενέργεια 1.000 ελέγχων ΦΠΑ σε μη ταξινομημένους φορολογούμενους που έχουν εντοπιστεί.



-Είσπραξη του 20% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους ΦΠΑ σε μη ταξινομημένους υπόχρεους εντός τριών μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης.



Στο στόχαστρο
Καταθέτες εξωτερικού, οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις, offshore, συγκεκριμένες ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, καλλιτέχνες κ.λπ.), όσοι διαθέτουν μεγάλη περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.



Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν

-Προληπτικοί έλεγχοι, στο 6% των επιχειρήσεων, σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.



-Ελεγχοι από το γραφείο των ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ στο 30% των επιχειρήσεων.



-Ελεγχοι από 40 συνεργεία σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου


- Συνοπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελουσία περαίωση των φορολογικών υποθέσεων.


- Ελεγχοι στο 8% των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

- Ειδικοί έλεγχοι στο 10% των επιχειρήσεων που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία (διαφημιστικές, ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ.).

- Ελεγχοι για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογούμενους.

- Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στο 40% των μεγάλων επιχειρήσεων από διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.

- Ελεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών.


- Εμμεσος προσδιορισμός του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.

- Είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 μέσω αναγκαστικών μέτρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Ελεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ.


- Ελεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.

- Ελεγχοι στο πόθεν έσχες 150 φυσικών προσώπων που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.
Bookmark and Share