Eurogroup: Υπεγράφη η συνθήκη για τον Μηχανισμό Σταθερότητας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Eurogroup: Υπεγράφη η συνθήκη για τον Μηχανισμό Σταθερότητας


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος υπέγραψε πριν λίγο, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, την νέα συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η νέα συνθήκη υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών- μελών της Ευρωζώνης σε διακυβερνητικό επίπεδο, πριν από την...
συνεδρίαση του Εurogroup. Στην ανάγκη να στείλει το Εurogroup ένα «πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμη παραπέρα», επανέλαβε ο Υπουργός οικονομικών, Ευαγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ακόμη ότι αναμένει μια «ουσιαστική και εποικοδομητική» συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα.

Βενιζέλος: Να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές

Την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τους ομολόγους του στο συμβούλιο Eurogroup, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να σταλεί σήμερα προς τις αγορές ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της ευρωζώνης - μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα -, καθώς η εφαρμογή του δανειακού προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος.

Κύκλοι του Eurogroup, ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός είπε στην παρέμβασή του πως αντιλαμβάνεται τη δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι, εν προκειμένω χαρακτηριστική, για το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί γρήγορα λύση, η αποστροφή στην παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ότι «η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της ευρωζώνης και η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της ευρωζώνης».

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε καταρχήν για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει εγκαίρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και ενημέρωσε το Eurogroup για τον διορισμό, σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία που έχει η παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη- μέλη της ευρωζώνης για κρίσιμα θέματα, όπως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η ταχεία διάθεση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του κοινωνικού ταμείου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και γενικότερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς τελικά όλα κρίνονται, όπως είπε, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

Βαν Ρομπέι: Εξετάστηκε το θέμα της Ελλάδας

«Εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη», δηλώνει σε γραπτό μήνυμα του στο σύστημα κοινωνικής δικτύωσης «twitter» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, αναφερόμενος στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα με ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Ο κ. Ρομπέι αναφέρει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει αυτή τη σύσκεψη πριν από μια εβδομάδα με τη συμμετοχή του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. Τέτοιου είδους συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν για διάφορα ζητήματα, σημειώνει.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας Χόρστ Ζιχόφερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι αναμένει να αποφασιστεί «το συντομότερο δυνατόν» το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Όπως τόνισε, αναμένει την έγκριση του προγράμματος από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά και από την ίδια την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης στις αγορές.
Bookmark and Share