Χρηματιστήρια: χάθηκαν 2,5 τρισ. σε 4 μέρες..! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Χρηματιστήρια: χάθηκαν 2,5 τρισ. σε 4 μέρες..!

Πριν από την αντίδραση της Παρασκευής, οι αγορές είχαν υποστεί απώλειες της τάξης των 2,5 τρισ. δολαρίων στη συνολική τους κεφαλαιοποίηση -όσο είναι δηλαδή ολόκληρη η γαλλική οικονομία..- λόγω των ανησυχιών του επενδυτικού κοινού για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγούμενη από την υφεσιακή κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία.

Σε...
εβδομαδιαία βάση (με κλείσιμο 4/8) ο δείκτης MSCI All-Country World υποχώρησε σε ποσοστό 8,6%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2008. Ο αμερικανικός S&P έχασε περισσότερα από 840 δισ. δολάρια, ενώ η αξία των ευρωπαϊκών μετοχών που μετέχουν στον δείκτη MSCI Europe μειώθηκε κατά 817 δισ. δολάρια.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η κρίση χρέους απειλεί πλέον ολόκληρη την Ευρωζώνη και ζητούν σαφείς και αποτελεσματικές λύσεις για την επίλυση ενός προβλήματος που απειλεί όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Ειδικότερα, οι φόβοι επέκτασης της κρίσης χρέους πέρα και από τα σύνορα της Ευρωζώνης, καθώς και οι ασαφείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τη δυνατότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε εκτεταμένες επαναγορές κρατικών ομολόγων των πλέον πιεσμένων δημοσιονομικά κρατών της ΕΕ ενίσχυσαν περαιτέρω τις ανησυχίες των επενδυτών οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικό «ξεπούλημα» μετοχών.

Χάθηκαν όλα τα κέρδη
Οι ΗΠΑ δεί­χνουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον «διπλό πυθμένα» (double dip), ενώ στην Ευρωζώνη οι ηγέτες της περιοχής αποφεύγουν να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή αλλά αποτελεσματική λύση των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων της Proton Bank Δημήτρη Τζάνα, «οι αγορές διακρίνουν έλλειψη αποφάσεων μακράς πνοής που μπορούν να οδηγήσουν την ΕΕ σε έναν? δρόμο οικονομικής ολοκλήρωσης, ο οποίος θα συνοδευτεί από την έκδοση ευρωομολόγου και από τη δημιουργία ενιαίου Μηχανισμού Στήριξης για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν σε επίπεδα τιμών του 2008, χάνοντας σχεδόν όλα τα κέρδη τους από το, μετά Lehman Brothers, «ράλι».

Ο Μάρκους Στάινμπις, επικεφαλής χαρτοφυλακίου μετοχών της Unterfoehring, γερμανικής θυγατρικής της Pioneer Investments KGmbH, που διαχειρίζεται περίπου 221 δισ. δολάρια παγκοσμίως επεσήμανε ότι «οι αγορές επιθυμούν μια βιώσιμη λύση στην Ευρώπη, καθώς φοβούνται την ύφεση, ακόμη και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης».

Πάντως, η αρχηγός του γαλλικού λαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λε Πεν δήλωσε ότι «η αναστάτωση στις αγορές δείχνει ότι το ευρώ είναι καταδικασμένο και ότι πρέπει να επανεπιβληθεί ο... "χρυσούς κανών" στην παγκόσμια οικονομία.

Μόνη λύση
Η αποκατάσταση ενός κανόνα που θα βασίζεται σε κάποιο πολύτιμο μέταλλο (χρυσό, ασήμι ή πλατίνα) στο διεθνές νομισματικό σύστημα είναι η μόνη λύση που είναι ικανή να απορροφήσει τα παγκόσμια χρέη».

Τέλος, ένας επιπλέον παράγοντας που «πυροδότησε» μαζικές εντολές πώλησης των μετοχών ήταν οι δυναμικές παρεμβάσεις που έκαναν οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Ελβετίας στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να ανακόψουν τη μάλλον? υπερβολική άνοδο των νομισμάτων τους (γεν-φράγκο αντίστοιχα), τα οποία θεωρούνται? συνήθη επενδυτικά καταφύγια.

Ανοχύρωτες οικονομίες

O διευθύνων σύμβουλος της Pimco (του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο) Μοχάμεντ ελ Εριάν, αναλύοντας τους λόγους που προκάλεσαν «μαζικό ξεπούλημα» στις αγορές, επισημαίνει ότι «πλέον είναι αδιαμφισβήτητο, η αμερικανική οικονομία αποδυναμώνεται σε όλα τα μέτωπα». Την ίδια ώρα, αποτυγχάνοντας να δράσουν αποφασιστικά, οι ευρωπαϊκές Αρχές επέτρεψαν στην κρίση να επεκταθεί από την περιφέρεια της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) σε πολύ μεγαλύτερες (και γι΄ αυτό δυσκολότερο να στηριχθούν) χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς και στο τραπεζικό σύστημα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share