Το εφιαλτικό σενάριο της επόμενης μέρας για την Ευρωζώνη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Το εφιαλτικό σενάριο της επόμενης μέρας για την Ευρωζώνη

Στις αγορές βγαίνει η Ισπανία με τα επιτόκια δανεισμού να βρίσκονται στα ύψη..

Το όριο έχει μπει στο 7.00%. Στις αγορές, σήμερα το πρωί, οι συναλλαγές των ιταλικών 10ετών ομολόγων, ξεκινούν από το 6,25%, όπου..
έκλεισε χθες αργά το βράδυ η απόδοση τους. Συνεπώς, βρίσκονται κυριολεκτικά μια "ανάσα". Αν το 7,00% σπάσει, τότε η Ρώμη, θα πρέπει να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης για βοήθεια, όπως έκαναν στο παρελθόν όλοι οι υπόλοιποι.

Ο τελευταίος έχει διαθέσιμα 450 δις. ευρώ, χοντρικά. Απ αυτά, τα 100 με 120 δις. προορίζονται για τη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Με τα υπόλοιπα, η Ιταλία δεν μπορεί να τη "βγάλει" ούτε μερικές ...ώρες. Κι αυτό γιατί έχει υπολογισθεί ότι θα χρειασθεί συνολικά περί το 1,5 τρις. ευρώ! Κατά συνέπεια, θα πρέπει άμεσα να αυξηθεί το αποθεματικό του εν λόγω μηχανισμού, ενδεχόμενο για το οποίο δεν θέλουν ούτε να ακούν οι Γερμανοί, αφού θα πρέπει να σηκώσουν το κύριο βάρος.

Κατά συνέπεια, επίσης, όλοι βρίσκονται στο αέρα, ενώ ό,τι (εφιαλτικό) περιγράφηκε παραπάνω, υπολογίστε το επί 2, καθώς, "πακέτο" με την Ιταλία, βαδίζει προς τον ίδιο μηχανισμό και η Ισπανία, που θα απαιτήσει άλλα 750 δις. ευρώ, για να διασωθεί. Συνεπώς, έστω κι αργά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα δύσκολα για την Ευρωζώνη ξεκινούν μόλις τώρα...

Έτσι διαμορφώνεται, με δύο λόγια, η κατάσταση σήμερα το πρωί στις αγορές και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες, με τρόμο, διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν ήταν παρά η προθέρμανση της κρίσης χρέους. Το κυρίως μενού τώρα αρχίζει να σερβίρεται.

Και μάλλον θα αποδειχθεί δυσκολοχώνευτο, αν υπολογίσει κανείς ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας χθες βράδυ δήλωνε από το Βερολίνο ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα θα πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας για να τα αντιμετωπίσουν. Η επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης, όσο περνάει ο χρόνος, γίνεται λιγότερη και η συνοχή της Ευρωζώνης χαλαρότερη...
Bookmark and Share