Τα αίτια των επεισοδίων στο Λονδίνο αναλύουν Γάλλοι και Ισπανοί αρθρογράφοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τα αίτια των επεισοδίων στο Λονδίνο αναλύουν Γάλλοι και Ισπανοί αρθρογράφοι

Ο φιλελευθερισμός και τα gadgets...

Στην αποτυχία του ακραίου φιλελευθερισμού αποδίδουν οι Γάλλοι την εξέγερση στο Λονδίνο. «Το κύμα βίας που σαρώνει τις φτωχές συνοικίες του Λονδίνου θα μπορούσε να ξεσπάσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη» προειδοποιεί η Figaro, κάνοντας, όπως και...
πολλές άλλες γαλλικές εφημερίδες, τον παραλληλισμό με τις ταραχές που ξέσπασαν στις συνοικίες του Παρισιού το 2005.

Οι φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων αποτελούν γόνιμο έδαφος για μία κοινωνική έκρηξη, κυρίως σε καιρό κρίσης, δημοσιονομικών περικοπών και αυξημένης ανεργίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Οι ταραχές του Λονδίνου σημαίνουν πολύ σοβαρό συναγερμό για τη Βρετανία. Αλλά επίσης για όλες τις δυτικές κοινωνίες της μετανάστευσης και των ανισοτήτων» γράφει η Liberation.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση, τη στιγμή που τα περιθώρια οικονομικών ελιγμών είναι μικρά και η πολιτική της λιτότητας την έχει οδηγήσει στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών, γράφει η La Croix.

Στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης η εξέγερση στις γειτονιές του Λονδίνου είναι πρώτο θέμα, με δεδομένο και το βάρος που έριξαν στην κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων» στην Πουέρτα δελ Σολ.

Ο αρθρογράφος της El Pais παρατηρεί πάντως ότι στους δρόμους δεν βρίσκεται η μεσαία τάξη -όπως στην Ελλάδα και στην Ισπανία- αλλά οι νέοι. «Δεν κλέβουν φαγητό, αλλά gadgets και αθλητικά παπούτσια»

Ο ίδιος αρθρογράφος μιλά για «πολλές συγκρούσεις ενσωματωμένες σε μία» και επισημαίνει τις διαφορές με τη δεκαετία του 1980:

«Τότε ήταν η περιθωριοποίηση και η φτώχεια σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ή σε σχέση με συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες. Ήταν κατά κάποιο τρόπο μια πολιτική μάχη που πορκαλούσαν κοινωνικοί λόγοι.

»Τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά. Τα επίπεδα βίας είναι χαμηλότερα από εκείνα της δεκαετίας του 1980. Η διαμαρτυρία έχει περισσότερο αυθόρμητα χαρακτηριστικά και δεν έχει γεωγραφικά σύνορα ούτε φυλετικά.

» [...] Ίσως είναι η αγωνία για τον καταναλωτισμό. Η οργή του να μην έχεις χρήματα να αγοράσεις αυτά που αγοράζουν οι υπόλοιποι.»email από Τα Νέα.
Bookmark and Share