Στήριξη Ισραήλ στην Κύπρο για ΑΟΖ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Στήριξη Ισραήλ στην Κύπρο για ΑΟΖ

Το ότι το πρώτο ταξίδι εκτός συνόρων που πραγματοποιεί κάθε νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έχει ως προορισμό την Αθήνα είναι κάτι το αυτονόητο – και η κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Όμως το ότι η κ. Μαρκουλλή, που μετρά λιγότερο από τρεις εβδομάδες στο πηδάλιο της κυπριακής διπλωματίας, επέλεξε ως δεύτερο σταθμό της Ισραήλ θα...
θεωρούνταν μέχρι πρότινος γεγονός ολότελα ασυνήθιστο – και οι οικοδεσπότες της ήσαν οι πρώτοι που το παρατήρησαν με ικανοποίηση.

Οι συνομιλίες που είχε την Τετάρτη η κ. Μαρκουλλή με τον ομόλογό της Άβιγκντορ Λίμπερμαν, αλλά και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο του εβραϊκού κράτους Σιμόν Πέρες εντάσσονται σε μια σειρά επαφών που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα πυκνές, όπως μαρτυρεί και η επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Μάρτιο στο Ισραήλ ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και η ανταποδοτική επίσκεψη Πέρες στη Λευκωσία, η οποία προγραμματίζεται για το φθινόπωρο.

Σε δηλώσεις της προς την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post η κ. Μαρκουλλή αποσυνέδεσε την θεαματική αυτή βελτίωση των σχέσεων της Λευκωσίας (που κάποτε ήταν από τις πιο επικριτικές προς το Ισραήλ πρωτεύουσες) με το Τελ Αβίβ, από την γνωστή επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, αλλά και από το ενδεχόμενο μιας αυριανής αποκατάστασής τους, τονίζοντας ότι ο προσανατολισμός της κυπριακής διπλωματίας προσδιορίζεται πρωτίστως από τον φυσικό ρόλο της Μεγαλονήσου ως πύλης της Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή.

Η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν άλλωστε και το επιχείρημα που επικαλέσθηκε προκειμένου να μην απαντήσει ευθέως στο κύριο αίτημα των συνομιλητών της, ήτοι την καταδίκη οποιασδήποτε «μονομερούς παλαιστινιακής ενέργειας» (βλ. κατάθεση αιτήματος αναγνώρισης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων εθνών τον Σεπτέμβριο), δηλώνοντας ότι η κοινή ευρωπαϊκή θέση είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, εν αναμονή και του «brainstorming» των υπουργών Εξωτερικών των 27 στην Πολωνία στις 2 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης της κ. Μαρκουλλή στο Ισραήλ ήταν οι επικείμενη έναρξη (εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, όπως η ίδια δήλωσε) έναρξη των δοκιμαστικών γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και οι απειλές που εκτοξεύονται από την Άγκυρα εν όψει αυτού του ενδεχομένου.

Επ’ αυτού, οι Ισραηλινοί ιθύνοντες προσέφεραν στην Κύπρο (μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) την στήριξη που αυτή επιθυμούσε, καθώς σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρεται η σύμπτωση των δύο υπουργών στη διαπίστωση ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ισραήλ-Κύπρου το 2010 είναι απολύτως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ενώ από το γραφείο του Βενιαμίν Νετανιάχου τονίζεται ότι εξετάσθηκε η «διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, που έχουν ευλογηθεί με σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ΑΟΖ τους».

«Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και στους τρεις συνομιλητές μου την κατάσταση μετά από τις τουρκικές απειλές και μπορώ να πω ότι υπάρχει μια πλήρης κατανόηση εκ μέρους της πλευράς του Ισραήλ όσον αφορά τις θέσεις της Κύπρου», τόνισε από την πλευρά της η κ. Μαρκουλλή. «Υπάρχει», σημείωσε, «ένας μεγάλος αριθμός συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και αρκετές άλλες συμφωνίες, οι οποίες βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών σε πολύ σημαντικούς τομείς», όπως ο τομέας της οικονομίας, ο πολιτιστικός, ο τομέας της έρευνας και της διάσωσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων.
πηγή capital.gr

Bookmark and Share