Aποτυχία η συμφωνία, επειδή δεν μειώνει το ελληνικό χρέος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Aποτυχία η συμφωνία, επειδή δεν μειώνει το ελληνικό χρέος

  • Η επίθεση των αγορών στην Ισπανία και στην Ιταλία αναδεικνύει νέα ερωτήματα σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg σημερα."Η Ελλάδα εξασφάλισε μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση του χρέους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου (EFSF). Ταυτόχρονα όμως, ο δανεισμός της διογκώνεται και η χώρα καλείται να αποπληρώσει επιπλέον κρατικό χρέος".
Όπως σημειώνεται, πλέον, αναζητούνται οι λόγοι για τους οποίους οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, δεν πέτυχαν να... μειώσουν τις ανησυχίες στις αγορές και να αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Οι συγγραφείς του άρθρου, Barry Eichengreen, καθηγητής οικονομικής και πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και οι οικονομολόγοι Peter Allen και Gary Evans που εργάστηκαν για την κατάρτιση του "Σχεδίου Μπρέντι" τη δεκαετία του 1990 και ως σύμβουλοι στην πολωνική κυβέρνηση, την ίδια περίοδο, αποδίδουν την αποτυχία των αποφάσεων σε διάφορες αιτίες.

Αναφέρουν ως σημαντικότερες όμως, την ασάφεια στη διατύπωση, την περιπλοκότητα του σχεδίου και την αδυναμία συντονισμού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, αναφέρουν μία απλούστερη, όπως τη χαρακτηρίζουν, αιτία: η συμφωνία για τη μείωση του χρέους απέτυχε, επειδή δεν μείωσε το χρέος!

Η Ελλάδα εξασφάλισε μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση του χρέους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου (EFSF). Ταυτόχρονα όμως, ο δανεισμός της διογκώνεται και η χώρα καλείται να αποπληρώσει επιπλέον κρατικό χρέος.

Παράλληλα, αναφέρει το Bloomberg, η Αθήνα εξασφάλισε ένα πρόγραμμα μετακύλησης του χρέους, ύψους 20 εκατ. ευρώ μέσω του EFSF. Και πάλι όμως, η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει το εν λόγω ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της μετακύλησης, συν το επιτόκιο του 3,5%.

Όλα αυτά, προσφέρουν μία σχετική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση που θα πληρώσει επιτόκιο 3,5% για να χρηματοδοτηθεί. Ωστόσο η "συμβολή" των τραπεζών είναι μία διαφορετική ιστορία, επισημαίνουν οι συγγραφείς του άρθρου.

Οι τράπεζες ίσως ισχυριστούν πως δέχονται πλήγμα, αναφέρεται σε άλλο σημείο, όταν στην πραγματικότητα τους δίνεται μία ευκαιρία να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα με μικρές απώλειες. Γερμανοί βουλευτές ίσως να ακούσουν πως ο ιδιωτικός τομέας δέχτηκε πιέσεις για να "συμμετάσχει" στη διάσωση της Ελλάδας, όταν στην πραγματικότητα, ακόμα και μετά την μετακύληση, οι δανειστές θα εξακολουθούν να παίρνουν ένα μεγάλο μέρος της αρχικής τους επένδυσης πίσω.

Αυτή η συμφωνία θα έπρεπε να έχει απορριφθεί, σημειώνεται στο άρθρο του Bloomberg. Στη θέση της, η ΕΕ θα έπρεπε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί ένα πραγματικό κούρεμα για τις τράπεζες και μία σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους.

Τα καλά νέα είναι πως θα υπάρξει μία νέα ευκαιρία η ΕΕ να αλλάξει πλεύση. Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο και θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ξανά, καταλήγει το άρθρο.
Bookmark and Share