«Πρόκειται πλέον για κρίση συστημική» διαπιστώνει ανάλυση του πρακτορείου Reuters, καθώς οι πιέσεις στα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας παραμένουν ισχυρές και οι αγορές να αρχίζουν πλέον να δοκιμάζουν τις αντοχές και της Γαλλίας.
- Αγωνιώδης έκκληση από Μπαρόζο προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υλοποιήσουν άμεσα τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Πρόκειται για κρίση συστημική». Στο περιβάλλον αυτό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο παραδέχθηκε χθες ότι το άλμα στο κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας αντανακλά την εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών για τη συστημική ικανότητα της Ευρωζώνης να ανταποκριθεί στην κρίση και απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στις κυβερνήσεις να επισπεύσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Όμως, ούτε ο ίδιος ούτε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, πρότειναν απτά μέτρα ανάσχεσης της κρίσης που αναζωπυρώνεται λιγότερο από δυο εβδομάδες μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών. Με τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες σε διακοπές, δεν διαφαίνονται προοπτικές για άμεση ανάληψη δράσης, πολλώ δε μάλλον που το Βερολίνο δεν βλέπει κανέναν λόγο ανησυχίας, όπως ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ομιλία Μπερλουσκόνι
Αντίθετα, έντονη ήταν η κινητοποίηση στην Ιταλία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ομιλία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την οικονομία, χθες το απόγευμα μετά το κλείσιμο των αγορών. Οι επενδυτές ήλπιζαν ο -αποδυναμωμένος από τα σκάνδαλα «καβαλιέρε»- να ανακοινώσει επιτάχυνση της εφαρμογής ορισμένων μέτρων από το «πακέτο» λιτότητας των 48 δισ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα η ιταλική Βουλή (σ.σ. ο κύριος όγκος τους προβλέπεται να υλοποιηθεί μετά τις εκλογές του 2013).
Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς και τα θεμελιώδη της οικονομικά μεγέθη, είναι ισχυρά. Απέδωσε το άλμα στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας σε ευρύτερη «κρίση εμπιστοσύνης», τονίζοντας πως οι αγορές δεν έχουν αξιολογήσει σωστά τη δύναμη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Η Barclays σχολίασε ότι οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι δεν αναμένεται να αλλάξουν το κλίμα για τις ιταλικές αξίες. Πριν από την ομιλία του, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 1,5% και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή αγορά που... έπεσε θύμα των «αρκούδων», καταγράφοντας διόρθωση άνω του 20% σε σχέση με τα υψηλά που είχε προσεγγίσει.
Ισπανία
Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται και οι αρχές στην Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ αργά το απόγευμα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την οικονομία, ενόψει των σημερινών δημοπρασιών που αποτελούν κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο οι επενδυτές διατίθενται να αγοράσουν ισπανικά ομόλογα - και με τι κόστος. Τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης πάντως -αναφορικά με τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων πέραν όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί- είναι περιορισμένα, δεδομένων των πρόωρων εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 20 Νοεμβρίου.
Οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρά χθες σε σχέση με τα υψηλά δεκατετραετίας που είχαν προσεγγίσει, παραμένοντας ωστόσο σταθερά πάνω από το επίπεδο του 6% (6,10% και 6,24% αντίστοιχα) που θεωρείται μη διατηρήσιμο μεσο-μακροπρόθεσμα. Όπως είπε ο αναλυτής της West LB Μίκαελ Λάιστερ, «και για τις δυο χώρες, το επίπεδο του 7% είναι η «κόκκινη γραμμή» και παρότι απέχουμε ακόμα αρκετά από αυτό, τυχόν αποφασιστική υπέρβαση του φράγματος του 6,50% μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για να διαβούν τον Ρουβίκωνα...».
Στις Αλπεις... η Αγκελα Μέρκελ
Ενδεικτικό του γερμανικού εφησυχασμού όσον αφορά την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και την ένταση των πιέσεων προς την Ιταλία και την Ισπανία είναι ότι η Καγκελάριος Μέρκελ που βρίσκεται σε διακοπές στις ιταλικές Άλπεις, δεν παρενέβη ούτε τηλεφωνικά στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που φέρεται ότι δεν συζήτησε καν τις εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία.
Δηλώσεις αγωνίας για την κρίση
Zοζέ Mπαρόζο, πρόεδρος Kομισιόν
Bαθιά ανησυχία προκαλεί η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε Iσπανία και Iταλία, που αποτυπώνουν τη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με τη συστημική ικανότητα της Eυρωζώνης να ανταποκριθεί στην κρίση. Eίναι βασικό να εφαρμόσουμε γρήγορα τη συμφωνία της 21ης Iουλίου και πιέζω τις κυβερνήσεις για να ληφθούν οι αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση.
Φίλιπ Pέσλερ, αντικαγκελάριος Γερμανίας
O κ. Pέσλερ δήλωσε ότι το πρόβλημα της Iταλίας και της Iσπανίας δεν συζητήθηκε στη χθεσινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του γερμανικού συμβουλίου, στο οποίο προήδρευσε. H καγκελάριος Mέρκελ βρίσκεται σε διακοπές (στις ιταλικές Aλπεις) και δεν μετείχε ούτε τηλεφωνικά. Kυβερνητικός εκπρόσωπος στο Bερολίνο, εξάλλου, δήλωσε ότι «δεν βλέπει κανένα λόγο ανησυχίας...».
Γίρκι Kατάινεν, πρωθυπουργός Φινλανδίας
Ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Eυρώπη ο Φινλανδός πρωθυπουργός. «Oι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Aυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό», δήλωσε ο κ. Kατάινεν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Oλόκληρη η Eυρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση».
Xοσέ Θαπατέρο, πρωθυπουργός Iσπανίας
«O πρόεδρος της E.E. και ο Xοσέ Θαπατέρο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για τη στήριξη της Eλλάδας και τη μεταρρύθμιση του EFSF το ταχύτερο δυνατό από τις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές», αναφέρει το ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Iσπανός πρωθυπουργός μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Xέρμαν βαν Pομπάι.
Γιανγκ Tζιετσί, υπουργός Eξωτερικών Kίνας
«H κρίση χρέους στην Eυρωζώνη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη... H Kίνα στηρίζει την E.E. και το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και τα μέτρα που έχουν λάβει. H Kίνα είναι υπεύθυνος επενδυτής, διατηρεί την εμπιστοσύνη της στην Eυρωζώνη και το ευρώ και έχει αναδείξει την Eυρώπη σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς των κινεζικών επενδύσεων».