Με την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, την οποία θέτει ως στόχο ο έλληνας υπουργός των Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στην επιστολή του σε κοινοτικούς αξιωματούχους, συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα... κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τις επισημάνεις του κ. Βενιζέλου, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το νέο πρόγραμμα αρωγής της Ελλάδας, κάτι που, όπως πρόσθεσε, θα είναι προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά.
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε ότι οι συζητήσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, που άρχισαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ευθυγράμμισή της με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Επίσης, σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου συνιστούν υποθετικά σενάρια.
Στο μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσαν σήμερα οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, σύμφωνα με τις οποίες οι μελλοντικές συνεισφορές στο πλαίσιο των πακέτων 'διάσωσης' χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού ή μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες.
Ωστόσο, αξιωματούχος της κυβέρνησης της Γερμανίας έσπευσε να δηλώσει ότι οι τοποθετήσεις της υπουργού Εργασίας σε συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, δεν αποτελούν επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν κάνει μόνο off the record σχόλια σχετικά με την απαίτηση της Φινλανδίας η Ελλάδα να της παράσχει εγγυήσεις, αναφέροντας πως ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, να εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις.
"Αρκετά κράτη κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται. Αλλά για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, χρειάζονται εγγυήσεις", φέρεται να δήλωσε η υπουργός, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.
Η Φον ντερ Λέγεν θεωρείτο στο παρελθόν πιθανή διάδοχος της Μέρκελ, ενδεχόμενο πάντως που μοιάζει να έχει αποδυναμωθεί. Ως εκ των αρμοδιοτήτων της δεν έχει ιδιαίτερο λόγο στη χάραξη της πολιτικής για ευρωπαϊκά θέματα, όμως στους κόλπους του CDU συζητείται έντονα το θέμα της ηγεσίας της Μέρκελ στην αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κόμματος και της καγκελαρίου στις δημοσκοπήσεις