Η Γερμανία επιθυμεί να γίνει η Σερβία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μετά τις συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, στο Βελιγράδι.
«Πιστεύουμε ότι η θέση της Σερβίας είναι στην Ευρώπη. Αναγνωρίζουμε και... ευχαριστούμε για το θάρρος που επιδεικνύεται στην πορεία αυτή», τόνισε η κ. Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στο θέμα του Κοσόβου τόνισε ότι είναι αναγκαία πρόοδος στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας. «Γνωρίζω ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μια νύχτα, αλλά πιστεύω πως προβλήματα, όπως αυτά που αφορούν το εμπόριο, μπορούν να διευθετηθούν», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.
Ο Σέρβος πρόεδρος, μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε ότι η Σερβία δεν έχει αυταπάτες ότι θα μπορούσε να εισάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα σύγκρουση και ότι επιθυμεί να επιλύσει όλες τις συγκρούσεις στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη ότι θα ήταν λάθος να τεθεί το τελεσίγραφο- ή ένταξη στην ΕΕ ή Κόσοβο.
«Νομίζω ότι η πολιτική «ή ΕΕ ή Κόσοβο» είναι λανθασμένη, καθώς δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και πρέπει να αποφευχθεί. Πρέπει να εξευρεθεί δημιουργική λύση υπό τις παρούσες συνθήκες, που δεν θα εμποδίζει την ομαλή διαβίωση των ανθρώπων, δεν θα πλήττει την αξιοπρέπεια, ούτε του αλβανικού ούτε του σερβικού λαού, θα επιτρέπει την ευρωπαϊκή πορεία και δεν θα παράγει νέους κινδύνους για τις γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Τάντιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να εξευρεθούν λύσεις που θα είναι βιώσιμες και ότι είναι δυνατή η «αποβαλκανιοποίηση» των Βαλκανίων, όπως και η προσέγγιση των προβλημάτων χωρίς συγκρούσεις.
«Επίσης, προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι δεν θα στηρίξω πολιτική λύση, η οποία γνωρίζω ότι θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις και πολέμους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ακολουθεί την πολιτική της συμφιλίωσης.
«Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο και αναζητεί συμβιβαστική λύση», είπε ο κ. Τάντιτς στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας και πρόσθεσε: «Η Σερβία έχει τις δικές αρχές όσον αφορά την επίλυση συγκρούσεων και επιθυμούμε με τους Γερμανούς φίλους να βρούμε μία πρακτική λύση, με την οποία θα διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια όλων των λαών της περιοχής».
«Η Σερβία θεωρεί ότι σε κάθε λύση που συνδέεται με μεμονωμένες συγκρούσεις στο χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ακόμη ότι «είναι προφανής η στρατηγική της Πρίστινας με μονομερείς δράσεις να αλλάξει την κατάσταση στο Κόσοβο» και ότι αναμένει από σαφή θέση από την ΕΕ. «Είναι απαράδεκτο να επιβραβεύεται εκείνος που εφαρμόζει βία», είπε.
«Η Σερβία θέλει να συνεχίσει το διάλογο, δεν επιθυμεί να παγώσει τη σύγκρουση. Επιθυμεί ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών. Αλλά διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, έχει το Σύνταγμά της και τους νόμους της», τόνισε.
Ανέφερε ακόμη ότι η Σερβία επιζητεί τα ίδια κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τα οποία ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες και εκτίμησε ότι η χώρα είναι αξιόπιστος εταίρος της Γερμανίας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η διαπεριφερειακή συνεργασία είναι κεντρικό σημείο της πολιτικής της Σερβίας και ότι η νοτιανατολική Ευρώπη δεν θα έχει πιο σίγουρο μέλλον από εκείνο εντός της ΕΕ.