"Βαβέλ" και πάλι η ΕΕ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

"Βαβέλ" και πάλι η ΕΕ..


Την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων, στα οποία μέχρι σήμερα Γερμανία και Γαλλία αντιτίθενται υποστηρίζοντας ότι θα αναιρούσαν έναν από τους βασικούς λόγους τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έριξε εκ νέου στο τραπέζι της ΕΕ ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν.

Να επιταχύνουν την προσπάθεια ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων και κονδυλίων του προσωρινού ταμείου στήριξης (EFSF) καλούνται πλέον οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, καθώς...
προκύπτουν νέες ενδείξεις μετάδοσης της κρίσης χρέους από την Ελλάδα με πιέσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία.

Οι αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι αναμένουν με αγωνία να δουν εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επεκτείνουν τελικά τον EFSF, ώστε να μπορεί να καλύψει το ενδεχόμενο γενικευμένου πανικού στις διεθνείς αγορές. Εκτιμούν μάλιστα ότι ο μηχανισμός, που σήμερα διαθέτει 440 δισ. θα πρέπει να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί σε μέγεθος για να καλύψει τις ανάγκες δανεισμού οικονομιών όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Σχετική δραματική έκκληση απηύθυνε την τελευταία εβδομάδα με επιστολές που απέστειλε στους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για να ακούσει όμως δύο «όχι». Το πρώτο από το Βερολίνο και το δεύτερο διά στόματος του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του ότι είναι ασαφές το πώς η επανέναρξη της διαμάχης για τους μηχανισμούς στήριξης αμέσως μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του προηγούμενου μήνα θα ηρεμούσε τις αγορές.
«Aντιπαραγωγική»
Το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ευρωζώνη δεν πρέπει να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τον μηχανισμό στήριξης και απέρριψε ασυζητητί την έκκληση Μπαρόζο.

Ο Νόρμπερτ Μπαρθλ, ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η συζήτηση για ενίσχυση του EFSF, είναι «περιττή» και «αντιπαραγωγική», καθώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κεφαλαίου του.

Παράλληλα, οι ασαφείς δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ περί συνέχισης της αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφεραν δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές για τον πραγματικό ρόλο, ή ακόμη για τα πραγματικά κεφάλαια, που θα έχει το προσωρινό ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης.

Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, μια τεχνική επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα και αναμένεται νέα συνάντηση αυτήν την εβδομάδα. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επί τάπητος σχέδια εκτάκτου ανάγκης. «Ολοι δουλεύουν τώρα πολύ σκληρά και γρήγορα για να πάρει σάρκα και οστά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου»...

Ως προς την επαναγορά κρατικών ομολόγων, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έθεσαν περιοριστικές προϋποθέσεις, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία ή η Ιταλία δεν θα μπορέσουν εύκολα να προσφύγουν σε αυτήν τη λύση, ακόμη και εάν το ESFS αποκτήσει σύντομα νέα εφόδια...

Κι όλα αυτά ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (με πρώτο και καλύτερο το Βερολίνο) καθυστερούν να επικυρώσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και αρνούνται να συζητήσουν την περαιτέρω διεύρυνση του EFSF.
Διαφωνεί η Μέρκελ
Ο Ολι Ρεν ξαναζεσταίνει το ευρωομόλογο

Την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων, στα οποία μέχρι σήμερα Γερμανία και Γαλλία αντιτίθενται υποστηρίζοντας ότι θα αναιρούσαν έναν από τους βασικούς λόγους τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έριξε εκ νέου στο τραπέζι της ΕΕ ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν.

Με αφορμή την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης, ο κ. Ρεν επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στις Βρυξέλλες, απ' όπου αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το φθινόπωρο έκθεση αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγου.

Δημοσιονομική πειθαρχία
Ειδικότερα, η έκθεση αυτή θα εστιάσει στο κατά πόσον τα ευρωομόλογα είναι σε θέση να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και την παροχή ρευστότητας στις αγορές. Σημειώνεται πως η καγκελάριος Μέρκελ έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά της έκδοσής τους λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα δίνουν τη σωστή απάντηση, γιατί προϋποθέτουν ότι όλοι πληρώνουμε τα ίδια επίπεδα επιτοκίων για το χρέος και δεν ξεκαθαρίζεται ποιος καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια και ποιος τη μικρότερη».
Ισπανοϊταλική επίθεση στον Τρισέ

Εάν συνάγεται κάποιο συμπέρασμα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αυτό είναι πως «στην Ευρώπη, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν συμβαδίζουν», όπως δήλωσε ο Γκέοργκ Σου, κορυφαίο στέλεχος της DB Advisors (πρόκειται για βραχίονα της Deutsche Bank).

Μάλιστα, εάν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη και η απόφαση της ΕΚΤ να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων αγοράζοντας πορτογαλικούς και ιρλανδικούς τίτλους δεν ήταν ομόφωνη (από τα 23 μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαφώνησαν τα τέσσερα, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν), τότε γίνεται αντιληπτό πως στους τραπεζικούς κύκλους δεν υπάρχει κοινός βηματισμός. Αντιθέτως, έχει ανοίξει ένα ρήγμα το οποίο υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί όταν θα αναλάβει επικεφαλής ο Μάριο Ντράγκι τον Νοέμβριο. Αναφορικά δε με την Ιταλία και την Ισπανία, τα τελευταία «θύματα» των κερδοσκόπων, η ΕΚΤ δήλωσε πως για να αγοράσει ομόλογά τους, πρέπει πρώτα οι χώρες να λάβουν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αντίδραση
Η συγκεκριμένη στάση προκάλεσε την αντίδραση των άμεσα εμπλεκομένων (ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Τρεμόντι, κατήγγειλε πως η ΕΚΤ αποτρέπει τους Ασιάτες επενδυτές από την αγορά ιταλικών ομολόγων και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Ε. Σαλγάδο κατηγόρησε τον Τρισέ πως «προκαλεί σύγχυση» στις αγορές). Επιπλέον, επικριτική στάση κράτησε και μερίδα αναλυτών (Centre for European Reform) σύμφωνα με τους οποίους, «η μόνη λύση είναι το ευρωομόλογο».
Κινέζικη ψήφος εμπιστοσύνης στo ευρώ

Η σημερινή κρίση δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά έχει παγκόσμια διάσταση και παγκόσμιες συνέπειες. Για αυτό λοιπόν πρέπει να αναζητηθεί μια λύση παγκόσμιας κλίμακας, ενώ ο διεθνής συντονισμός μέσω της G7 και της G20 είναι κεφαλαιώδους σημασίας», διακήρυττε την παρασκευή ο Ολί Ρεν από τις Βρυξέλλες, στις οποίες επέστρεψε εσπευσμένα διακόπτοντας τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μερικές ώρες νωρίτερα, θορυβημένες από το ντόμινο της κατακρήμνισης των τιμών στα χρηματιστήρια Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, η Κίνα και η Ιαπωνία (οι οποίες, πέρα από μέλη της G20, είναι και οι μεγαλύτεροι πιστωτές των ΗΠΑ) είχαν απευθύνει προς όλες τις κατευθύνσεις έκκληση για διεθνή συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις αγορές.

Τόσο ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιασιχίκο Νόντα, όσο και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιετσί, (ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία), υποστήριξαν πως οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να κάτσουν κάτω άμεσα και να συζητήσουν όσα τους καίνε: τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους καθώς και την πορεία της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Εχουμε αγοράσει πολλά ευρωπαϊκά ομόλογα τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ευρώπη και το ευρώ στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος αξιωματούχος, ενώ την ίδια ώρα οι Ιάπωνες μάχονταν να ανακόψουν την άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου (άνοδος η οποία πλήττει τις εξαγωγές τους). Παράλληλα, μέσα σε όλα αυτά, ο Βιτόριο Γκρίλι, γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της ΕΕ (EFC), λέγεται πως βρέθηκε προ ημερών στην Κίνα με στόχο να της «πουλήσει» ιταλικά ομόλογα.


Κ. ΚΟΣΜΑ
Bookmark and Share