Διχασμένη εξακολουθεί να εμφανίζεται η Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη κρίση χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy, τάσσεται στο πλευρό της Γαλλίας και της Γερμανίας, απορρίποντας την ιδέα του ευρω-ομολόγου.
Με μια σειρά... συνεντεύξεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ηγτέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη να μην υπάρξουν αλλαγές στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Απριλίου. Η Σύνοδος εκείνη είχε αποφασίσει τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας και την επέκταση του μεγέθους και των εξουσιών του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, προκειμένου αυτός να αγοράσει τα ομόλογα των χωρών μελών.
Όμως, είναι διάχυτη η άποψη ότι η Ευρώπη δεν έχει βρει μια αποτελεσματική λύση στην κρίση. Ο Ewald Nowotny, μέλος της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, είπε σε αυστριακή εφημερίδα ότι υπάρχει ασάφεια ως προς τη μελλοντική μορφή της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη. «Προτεραιότητα κατά την άποψή μου είναι να εφαρμοστούν γρήγορα και αποφασιστικά οι αποφάσεις τις οποίες πήρε το Συμβούλιο της ΕΕ στα τέλη του Ιουλίου για καλύτερους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας».
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η ιδεά του ευρω-ομολόγου μπλοκάρεται, τουλάχιστον προς το παρόν.
Όπως είπε ο Herman Van Rompuy, η αντικατάσταση των εθνικών αγορών ομολόγων με μία κοινή αγορά ευρω-ομολόγων μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχει επιτευχθεί σημαντικά μεγαλύτερη δημοσιονομική ενότητα. «Δεν υπάρχει επαρκής δημοσιονομική σύγκλιση», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να μάθει από τα λάθη που έκανε όταν δημιούργησε το ευρώ, όταν αυτό έγινε χωρίς τον απαιτούμενο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.
«Μπορούμε να έχουμε ευρω-ομόλογα την ημέρα που θα έχουμε πραγματική δημοσιονομική σύγκλιση. Την ημέρα που όλοι θα έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή θα βρίσκονται κοντά. Τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ευρω-ομόλογα, αλλά όχι νωρίτερα», είπε.
Την ιδέα του ευρω-ομολόγου απέρριψε και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μιλώντας χθες στην τηλεόραση.