- Οι εκτιμήσεις της Κύπρου μιλούν για 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που επαρκούν για 150-200 χρόνια!
Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, όπως λέει ο διευθυντής Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή των ερευνών είναι ένα μόνο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.
Παρά τις απειλές της Αγκυρας, τον πόλεμο νεύρων και την αυξημένη τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, οι γεωτρήσεις συνεχίζονται κανονικά και, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της γεώτρησης.
Αυτό σημαίνει ότι το γεωτρύπανο «Ομηρος» της Noble Energy θα βρίσκεται σε βάθος σχεδόν έξι χιλιομέτρων μέσα στον φλοιό της γης και σε βάθος νερού 1.700 μέτρων.
Η κυπριακή κυβέρνηση διαθέτει ομάδα που βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με την εταιρεία και με το γεωτρύπανο.
«Το "Οικόπεδο 12" είναι ένα μόνο μέρος από τα 13 "Οικόπεδα" που έχουμε ερευνήσει και διαχωρίσει σε μέρος της ΑΟΖ μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης. Και ξεκαθαρίζει: «Δεν είναι όλη μας η ΑΟΖ, αλλά ένα μέρος. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε αναστάτωση με την Τουρκία, η οποία δεν ήθελε να έρθουμε σε συμφωνία με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε άλλα κυριαρχικά μας δικαιώματα εντός της ΑΟΖ μας. Οι πολιτικοί μας θα αξιολογήσουν τα δεδομένα. Ομως οι γεωτρήσεις είναι για όλους και είναι για το μέλλον. Ουδέποτε σκεφτήκαμε να κρατήσουμε αυτή την ευλογία μόνο για τους Ελληνοκύπριους».
Αν το αποτέλεσμα της γεώτρησης είναι θετικό - όπως αναμένεται - πηγές στη Λευκωσία σημειώνουν ότι θα αποτελέσει καλό έναυσμα για την έναρξη νέου γύρου αδειοδοτήσεων από την κυπριακή κυβέρνηση για τα υπόλοιπα «Οικόπεδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη πολλές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον κι έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα και τις αναλύσεις, οπότε σχεδόν προεξοφλείται ότι θα υπάρξει επιτυχία και του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία διεξάγει τις γεωτρήσεις στο κυπριακό «Οικόπεδο 12», πραγματοποιεί και τις έρευνες στα γειτονικά ισραηλινά οικόπεδα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ». Ηδη στις κυπριακές έρευνες εμπλέκεται και η ισραηλινή εταιρεία Delek, η οποία εξαγόρασε το 30% των δικαιωμάτων στο «Οικόπεδο 12» και, άρα, το Ισραήλ έχει άμεσο συμφέρον στις έρευνες.
Αν οι εκτιμήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιωθούν, οι δύο κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συνεκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων τους ή ακόμα και να προχωρήσουν στη δημιουργία τερματικών σταθμών για εγχώρια κατανάλωση, επεξεργασία και εξαγωγή. Η πρόταση αυτή, άλλωστε, έχει ήδη γίνει από το Τελ Αβίβ στη Λευκωσία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουάριο σε έκθεσή του ο κ. Κασίνης σημείωνε ότι είναι εφικτή η διασωλήνωση και η σύνδεση του «Οικοπέδου 12» με το κοίτασμα «Λεβιάθαν».
Τα δύο οικόπεδα απέχουν μεταξύ τους μόλις 35 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ενδιαφερομένων εταιρειών, το «Λεβιάθαν» έχει δυναμικότητα 16 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου (η παραγωγή του αναμένεται να αρχίσει το 2014-16) και τα μικρότερα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Νταλίτ» 8,4 και 0,5 τρισ. κυβικά πόδια αντίστοιχα.
Μέσα από τη σύνδεση του «Οικοπέδου 12» με τα γειτονικά ισραηλινά κοιτάσματα η Κύπρος όχι απλώς θα μπορεί να προμηθευθεί φυσικό αέριο, και μάλιστα από τα δικά της αποθέματα, μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων το πολύ, αλλά θα μπορέσει και να εμπορευτεί το φυσικό αέριο, όπως ήδη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πράξει το Ισραήλ...
πηγή Τα Νέα.