«Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει»
τονίζει το μέλος της ανεξάρτητης Στατιστικής υπηρεσίας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονία κ.Ζωή Γεωργαντά.
Η αύξηση του ελλείμματος ήταν ο μόνος τρόπος για να ληφθούν όλες αυτές οι σκληρές αποφάσεις εις βάρος της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του...T μέλους της ανεξάρτητης Στατιστικής υπηρεσίας κυρίας Ζωής Γεωργαντά. Σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM η κυρία Γεωργαντά που παράλληλα είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονία έκανε λόγο για ένα τρίγωνο ανάμεσα στον Walter Rademacher, γενικό διευθυντή της Eurostat, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου προκειμένου το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,5% -μεγαλύτερο και από τις Ιρλανδίας δηλαδή- για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.
«Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει» σημείωσε η κ. Γεωργαντά.
Το 2009 ταξινομήθηκαν στη «γενική κυβέρνηση» μία σειρά από ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές που εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς, όμως, να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες, προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη «γενική κυβέρνηση», όπως κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.
Το έλλειμμα κατ' αυτόν τον τρόπο από το 12% πήγε στο 15,4%. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτή την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μάς είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους»...
Σύμφωνα με την κ. Γεωργαντά, στόχος ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο «αδύναμος κρίκος» και να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, ενώ επεσήμανε πως αυτή η επιλογή είχε ως στόχο και να εμφανιστεί η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση χειρότερη απ' ότι ήταν, προκειμένου να καλυφθούν λάθη του παρελθόντος.
Η καθηγήτρια τόνισε πως από τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει με εκθέσεις τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ωστόσο, ουδέποτε έλαβε απαντήσεις.
Σήμερα τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ «φλερτάρουν» με την καρατόμησή και την Τρίτη παρουσιάζονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και για τις καταγγελίες σχετικά με την τεχνητή αύξηση του ελλείμματος το 2009.
Τι απαντά ο Παπακωνσταντίνου
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «φθηνές, συνομωσιακού τύπου δικαιολογίες» και τόνισε ότι «η αναθεώρηση των στοιχείων έγινε σε στενή συνεργασία με την Eurostat με την ίδια μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ».
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.
»Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.
»Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.
»Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.
»Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"».