Το πρώτο 3μηνο δημιουργήθηκαν 3 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Το πρώτο 3μηνο δημιουργήθηκαν 3 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια

Δραματική επιδείνωση καταγράφει η δυνατότητα των δανειοληπτών να ανταποκρίνονται εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, καθώς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011 δημιουργήθηκαν περί τα 3 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια.


Η επιδείνωση των συνθηκών ύφεσης στην...
οικονομία «εκτόξευσε» τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του πρώτου τριμήνου στο 11,5% επί του συνόλου των δανείων, από 10,4% στο τέλος του 2010, αυξάνοντας τα «κόκκινα» δάνεια στα 29,3 δισ. ευρώ από 26,5 δισ. ευρώ τρεις μήνες πριν.

Με βάση τη διαμορφωθείσα αυτή τάση σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες και την ανεργία, τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο σχετικός δείκτης θα υπερβεί το 15% στο τέλος του 2011, καθώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις τραπεζιτών ότι η άνοδος θα διαμορφώνεται στο 1% ανά τρίμηνο, με ενδεχόμενη μεγαλύτερη αύξηση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τον δείκτη ωθούν ανοδικά κυρίως τα καταναλωτικά δάνεια, όπου ο επίσημος δείκτης διαμορφώνεται σε 22,1% στο τέλος του πρώτου τριμήνου έναντι 20,5% τον Δεκέμβριο του 2010.

Πιο συγκρατημένα κινούνται οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά, στο 10,7% του συνόλου από 10% για το 2010, ενώ στα επιχειρηματικά, οι επισφάλειες ανέρχονται στο 9,8% από 8,7%. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία ενώ οι πραγματικές καθυστερήσεις βρίσκονται πολύ υψηλότερα και ελέγχονται κατά βάση από τις εκτεταμένες ρυθμίσεις που γίνονται σε όλες τις κατηγορίες δανείων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος αναφέρθηκε, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, σε πάνω από 20 δισ. ευρώ δάνεια που έχουν ρυθμιστεί από τις αρχές του 2010 ως και τον Ιούλιο του 2011. Εκτιμάται πάντως ότι σχεδόν το 20% των δανείων έχουν περάσει από κάποιας μορφής «διευκόλυνση» προκειμένου να αποφευχθεί η οριστική καθυστέρηση.

Η δυναμική των επισφαλειών ανά τράπεζα και η εικόνα των χαρτοφυλακίων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διαμόρφωσης των ρυθμίσεων, τίθενται στο «μικροσκόπιο» της BlackRock, ώστε να υπολογιστεί το ύψος των τυχόν πρόσθετων προβλέψεων που θα απαιτηθούν.

Στα αποτελέσματα εξαμήνου, ο όμιλος της Εθνικής είχε δάνεια σε καθυστέρηση στο 10% του συνόλου, με την Ελλάδα να κινείται στο 10,3% έναντι 9,3% του πρώτου τριμήνου ενώ στην Τουρκία συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του ρυθμού με αποτέλεσμα τη μείωση των καθυστερήσεων στο 5,2% έναντι 5,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στην Alpha Bank ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 10,3%. Στην Ελλάδα ανήλθε σε 10,6%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100 μονάδες, ενώ στη ΝΑ Ευρώπη σημείωσε επιδείνωση κατά 80 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 9,2%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Eurobank ανήλθαν στο 10,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου, από 9,2% στο πρώτο και της Πειραιώς στο 9,6% από 8,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share