50.000 εργαζόμενοι θα προτιμήσουν την έξοδο, από την αξιολόγηση... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

50.000 εργαζόμενοι θα προτιμήσουν την έξοδο, από την αξιολόγηση...

Στο ασφαλιστικό σύστημα μετακυλίεται το κύμα πανικού που προκαλεί σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ η εφεδρεία: Συνταξιοδοτούνται προσεχώς 50.000 εργαζόμενοι, που θα προτιμήσουν έξοδο, από την αξιολόγηση...

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει σε αυτή τη φάση τις απολύσεις, επιλέγει να..
μετακυλίσει το κόστος της μείωσης του δημόσιου τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων των ταμείων, πρωτίστως το ΙΚΑ και δευτερευόντως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο κόστος αυτό, δεν συνυπολογίζεται η απώλεια των ταμείων σε εισφορές, αφού μιλάμε για εργαζόμενους με σχετικά υψηλές αποδοχές, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Επίσης, δεν υπολογίζεται το κόστος της παροχής υπηρεσιών, αφού θα μειωθούν περαιτέρω εργαζόμενοι σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό. Άρα, θα υποβαθμιστεί και άλλο η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εκτιμάται ότι, μόνο στον στενό δημόσιο τομέα, έχουν παραιτηθεί το τελευταίο εικοσαήμερο πάνω από 5.000 εργαζόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν τις μειώσεις μισθών που θα επιφέρει από 1ης Οκτωβρίου το νέο μισθολόγιο. Το οποίο θα προβλέπει μισθούς μειωμένους μέχρι 40%, άρα θα μειώνει και τον συντελεστή της σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι», στις εφορίες έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης 1.500 άτομα, 1.200 άτομα στους τελωνειακούς και 200 άτομα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άγνωστος παραμένει, προς το παρόν, ο αριθμός όσων ζητούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ΟΤΑ, καθώς οι αιτήσεις χρειάζονται 15 να φτάσουν στον συνταξιοδοτικό φορέα.

Κλίμα πανικού επικρατεί και στις ΔΕΚΟ, που ουσιαστικά είναι οι φορείς που θα σηκώσουν το βάρος της εργασιακής εφεδρείας. Σε όλες τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, από την περασμένη Τρίτη (που έγιναν γνωστοί με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών οι 151 φορείς που εντάσσονται στο σύστημα της εφεδρείας, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης), οι οργανισμοί έχουν «πάρει φωτιά». Σε πολλούς από αυτούς, από την πρώτη εβδομάδα, μπλόκαραν τα πρωτόκολλα από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Αυτοί που φεύγουν είναι όσοι βρίσκονται 5 χρόνια πριν από την κανονική συνταξιοδότηση (φεύγουν με μειωμένη σύνταξη), και οι γυναίκες με ανήλικο παιδί που έχουν συμπληρώσει 25ετία και πληρούν τα όρια ηλικίας (52ο έτος). Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι διοικήσεις 151 οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα πρέπει να αποστείλουν στο Υπουργείο Οικονομικών τις λίστες, με το 10% των υπαλλήλων που προτείνουν να μπει σε εφεδρεία.

Σε δεύτερη φάση, αν ο φορέας απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων. Οι οποίοι θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών. Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία, και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα, αποτελούν την πρώτη επιλογή για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.

Οι αμέσως επόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό, θα είναι κατά προτεραιότητα εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων και υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κ.ά.

Νέα εφεδρεία στους δήμους

Άγνωστο είναι το μέλλον 17.000 συμβασιούχων στους δήμους, καθώς και 12.000 υπαλλήλων που υπηρετούν σε δημοτικές επιχειρήσεις, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και υψηλές αμοιβές. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν περίπου 15.000 υπάλληλοι των δήμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δήμοι πρέπει να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους, κάνοντας χρήση και των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Το ύψος των δανείων δεν θα είναι ανεξέλεγκτο. Αντίθετα, θα έχει άμεση σχέση με τις δυνατότητες και τα έσοδα των δήμων, αφού σημαντική φροντίδα θα είναι να μην υπερχρεωθούν εκ νέου οι δήμοι με τα καινούργια δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Όσοι δήμοι δεν κατορθώσουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, θα υπαχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα αντιμετωπίσει άμεσα το πλεονάζον προσωπικό.

Η κατάταξη από το ΑΣΕΠ

Με τη διαδικασία του επείγοντος, έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, την περασμένη Πέμπτη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς γνωμοδότηση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού. Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., η κατάταξη θα γίνει σε πίνακες κατά κατηγορία και ειδικότητα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά σύμφωνα με τον νόμο. Οι 151 φορείς, εφόσον χαρακτηρίσουν προσωπικως πλεονάζον, συντάσσουν και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ πίνακα πλεονάζοντος προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, καθώς και τα στοιχεία υπηρεσιακών μεταβολών. Επιπλέον, προσκομίζονται στο ΑΣΕΠ από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα ή τις ιδιότητες που επικαλούνται (όπως τίτλους σπουδών). Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ κατατάσσει το πλεονάζον προσωπικό και συντάσσει ανά φορέα πίνακα κατάταξης κατά κατηγορία και ειδικότητα
Bookmark and Share