Ξεχάστε την Ιταλία, ο «ασθενής» είναι η Γαλλία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεχάστε την Ιταλία, ο «ασθενής» είναι η Γαλλία

  • Πυκνώνουν οι βολές κατά της Γαλλίας, με πρώτο στόχο τις τρεις μεγάλες γαλλικές τράπεζες.
  • Εντείνονται οι φόβοι ότι επίκειται συνολική υποβάθμιση της χώρας

Οι... προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας -κάτι που θα σήμαινε ότι η...
χώρα μπήκε επισήμως στο στόχαστρο των «αγορών»- είχαν αρχίσει από τα τέλη του 2010.

«Η Γαλλία απειλείται από τη χρηματοπιστωτική κρίση», έγραφε τον περασμένο Νοέμβριο η εφημερίδα Journal du Dimanche, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη να προστατευθεί, ως κόρη οφθαλμού, η αξιολόγηση «3Α» που διαθέτει η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Eυρωζώνης. Η απειλή είχε αναγκάσει την τότε υπουργό Οικονομικών της χώρας, Κριστίν Λαγκάρντ, να καλέσει σε έκτακτη συνάντηση τον ομόλογό της για την Οικονομία, Φρανσουά Μπαρουάν, καθώς και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ, σε έκτακτη συνάντηση. Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι είχαν δώσει διαβεβαιώσεις για δύο πράγματα: αφενός, ότι «τα γαλλικά κρατικά ομόλογα παραμένουν στα καλύτερα του κόσμου» και αφετέρου ότι «ο τραπεζικός κλάδος είναι ισχυρός και δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση».

Βολές κατά Γαλλίας
Από τότε μέχρι σήμερα, βεβαίως, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η κρίση αποδεικνύεται πολύ πιο βαθιά και ανθεκτική, με αποτέλεσμα να απειλεί ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης. Όσο για τη Γαλλία, οι... βολές έχουν αρχίσει να πυκνώνουν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, προαναγγέλλοντας πιθανότατα την εκδήλωση μιας πιο οργανωμένης επίθεσης -ίσως και άμεσα. Την αρχή έκαναν -πώς θα γινόταν διαφορετικά...- οι εταιρείες αξιολόγησης.

Στις 14 Σεπτεμβρίου και με επιχείρημα την έκθεσή τους στο ελληνικό δημόσιο χρέος, η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Societe Generale και της Credit Agricole, αφήνοντας (προσωρινά) αλώβητη την BNP Paribas. Έξι μέρες αργότερα, στις 20 του ίδιου μήνα, ακολούθησε ένα ακόμη χτύπημα -αυτή τη φορά κάπως ανορθόδοξο: η Siemens απέσυρε μισό δισ. ευρώ που είχε καταθέσει σε μία από τις τρεις μεγάλες τράπεζες, το οποίο «ακούμπησε» στην ΕΚΤ.

Την ίδια μέρα, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ότι η Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να παγώσει τις συναλλαγές της με αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης -με τα σχετικά ρεπορτάζ να εμφανίζονται βέβαια ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι τρεις μεγάλοι όμιλοι της Γαλλίας.

Η πινελιά των αγορών
Και δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, ήρθε η ώρα ενός «γνωστού άγνωστου» των αγορών να προσθέσει την πινελιά του στην -ενορχηστρωμένη, όπως όλα δείχνουν- επίθεση κατά της Γαλλίας. Ο Μοχάμεντ ελ-Εριάν, επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στα ομόλογα παγκοσμίως, της Pimco, με άρθρο του στους Financial Times ισχυρίστηκε ότι «οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να σπρώξουν πάλι την Ευρώπη σε απόλυτη κρίση». Σχεδόν ταυτόχρονα, το ΔΝΤ και η Λαγκάρντ έδιναν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση με 300 δισ. δολάρια για να αντέξουν -μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό αφορά, προφανώς, τις γαλλικές...

Είναι φανερό ότι ο πόλεμος γενικεύεται και διεξάγεται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Κανείς δεν περιμένει να δει τι θα συμβεί με την Ιταλία, προκειμένου να βάλει στο στόχαστρο τη Γαλλία -αυτά μπορούν να γίνουν παράλληλα. Πλέον, οι μόνοι που δεν έχουν πληγεί εμφανώς (ακόμη) είναι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στον ευρωπαϊκό βορρά -Φινλανδοί, Ολλανδοί και Αυστριακοί. Μεταξύ μας, δε, το Βερολίνο μάλλον αισθάνεται πιο άνετα βλέποντας τα φίδια να ζώνουν τους Γάλλους και το Σαρκοζί.

Χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, να έχει βάλει το χεράκι του για να συμβεί αυτό -άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η Siemens είναι γερμανική, ενώ η Pimco διατηρεί οργανικούς δεσμούς με τις, επίσης, γερμανικές Allianz και Commerzbank. Βλέπετε, καλοί οι «άξονες» στην Ευρώπη, αλλά το αφεντικό πρέπει να είναι ένα και αναμφισβήτητο...

Γαλλία
Η «ακτινογραφία» της οικονομίας

2,56 τρισ. ευρώ ήταν, σε απόλυτες τιμές, το ΑΕΠ της Γαλλίας το 2010. Για φέτος, όμως, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι αναιμικοί.
81,7% είναι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας (σχεδόν ίδιο με της Γερμανίας, σε ποσοστό επί του ΑΕΠ), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώνεται στο 7%.
50% και πλέον της κεφαλαιοποίησής τους έχουν χάσει οι τρεις μεγάλες γαλλικές τράπεζες από τις αρχές του έτους - με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται μετά τον Ιούλιο.
500 εκατ. ευρώ απέσυρε αυτή την εβδομάδα η γερμανική Siemens από μία μεγάλη γαλλική τράπεζα, εναποθέτοντας το ποσό στην ΕΚΤ.
2 δισ. ευρώ φέρεται να αναζητεί επειγόντως από Ασιάτες επενδυτές η BNP Paribas - η μόνη τράπεζα από τις τρεις μεγάλες που γλίτωσε την πρόσφατη υποβάθμιση από τη Moody's.
3Α είναι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, όμως πυκνώνουν οι διαρροές και αναλύσεις περί επικείμενης υποβάθμισής της από τους τρεις γνωστούς οίκους.
9,6% είναι επισήμως το ποσοστό των ανέργων στη Γαλλία.Γ.Παυλόπουλος.

Bookmark and Share