Πέρασε από επιτροπή της αυστριακής Βουλής ο μηχανισμός στήριξης.
Το γεγονός ότι οι Eλληνες έχουν κάνει ήδη επίπονες προσπάθειες και ότι η Αυστρία βοηθά την Ελλάδα ώστε η παρούσα κρίση να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό, παραδέχτηκε σε δηλώσεις της σήμερα η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ(φωτογ.), για να... συμπληρώσει όμως συγχρόνως επικριτικά ότι οι Ελληνες ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους και μόνοι τους έφτασαν σε αυτή την κατάσταση.
Μιλώντας το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της αυστριακής Βουλής στην οποία «πέρασε» το σχέδιο νόμου για διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης –αναμένεται να υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή 30/9–, η κυρία Φέκτερ αναφερόμενη στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα σημείωσε πως θα είναι θέμα της συνόδου του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 3/10, ενώ υπενθύμισε ότι αναμένεται και η έκθεση της τρόικας.
Κατά της διαγραφής ελληνικού χρέους
Η ίδια τοποθετήθηκε εκ νέου κατά μιας διαγραφής χρέους για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι η διάθεση χρόνου στην Ελλάδα για να υλοποιήσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις συνιστά τον σωστό δρόμο, συγχρόνως όμως η ίδια πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να μειωθεί η πίεση, γιατί τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξει συνεπής, όσο πρέπει, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι μια πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης θα ενίσχυε τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης. «Για τον λόγο αυτό δεν θα αφήσουμε μια χώρα να χρεοκοπήσει εάν έχει προβλήματα, για αυτό τον λόγο στηρίζουμε εθνικές οικονομίες με χρέη, βοηθούμε στις μεταρρυθμίσεις και ασκούμε πίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κριτική στον Ομπάμα
Ασκώντας κριτική στις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως προς τον χειρισμό της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυρία Φέκτερ παρατήρησε πως η κατάσταση του χρέους στις ΗΠΑ είναι πιο σοβαρή απ' ό,τι στην Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι και το έλλειμμα του προϋπολογισμού σαφώς υψηλότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε πως η Ευρώπη αντέδρασε ταχύτατα στην κρίση και ήδη από το 2010, από κοινού με το ΔΝΤ, παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα και μεριμνά για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.