Πρώτη ξεκάθαρη ευρωπαική δήλωση υπέρ των κυπριακών ερευνών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη ξεκάθαρη ευρωπαική δήλωση υπέρ των κυπριακών ερευνών

Η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Αυτό ανέφερε ο...
αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπος Στέφαν Φούλε κατά τη συζήτηση για τις εντάσεις Κύπρου-Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην πρώτη σαφή τοποθέτηση ανώτατου κοινοτικού αξιωματούχου υπέρ του δικαιώματος της Λευκωσίας για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της.

Μιλώντας και για λογαριασμό της παριστάμενης Υπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, ο κ. Φούλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά της Τουρκίας και αφού υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει, ως κράτος, μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ. και όχι το ψευδοκράτος όπως επιμένει να πράττει η Αγκυρα συνάπτοντας μάλιστα συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας) κατέστησε απολύτως σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται απειλές, μεταξύ γειτόνων.

«Καταδικάζουμε κάθε δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική διευθέτηση τέτοιων διαφορών και διακηρύσσουμε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της», ξεκαθάρισε ο κ. Φούλε και κατέληξε διαμηνύοντας στην Τουρκία ότι «θα πρέπει και εκείνη να εργαστεί, για τον σκοπό της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από τη συνεργασία με την ΕΕ, παρά με τη δημιουργία εντάσεων».

Στην αρχή της συζήτησης στο ΕΚ, η Κάθριν Αστον σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κατευνάσει τις εντάσεις και να πείσει την Τουρκία να προσυπογράψει τους στόχους, που θα την οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της στην ΕΕ. Παράλληλα απέδωσε την κλιμάκωση των τουρκικών εντάσεων στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή της για το θέμα, η Υπατη Εκπρόσωπος είχε ζητήσει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές χωρίς να πάρει θέση ενώ ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση εκπροσώπου του κ. Φούλε. Επείγουσα ερώτηση για το περιεχόμενο των δηλώσεων της κ. Αστον είχε καταθέσει στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ν. Σαλαβράκος καταλογίζοντάς της ότι εξισώνει θύμα και θύτη [Βλέπε άρθρο] .

«Κατά του συνόλου της Ε.Ε. οι απειλές κατά της Κύπρου»

Από την πλευρά τους, πολλοί ευρωβουλευτές, αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδίκασαν τις απειλές της Αγκυράς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός κράτους μέλους αποτελεί απειλή κατά του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνοντας την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας ως παίκτη στην ευρύτερη περιοχή και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας, ορισμένα μέλη της Ευρωβουλής παρατήρησαν πως η Τουρκία, μια υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, πρέπει επιτέλους να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλοί, τέλος, ήταν αυτοί που υπογράμμισαν πως η Δημοκρατία της Κύπρου έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνες για τους φυσικούς της πόρους στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, ενώ κάποιοι σημείωσαν ότι αμφότερες οι κοινότητες της νήσου θα πρέπει να επωφεληθούν από τυχόν εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου.



Αρκετοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η κλιμάκωση των εντάσεων έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, ενώ κάποιοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στην έκκληση για αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να ισχύσει μόνο για την Τουρκία. Αλλοι συνάδελφοί τους χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης για την διενέργεια ερευνών στην ΑΟΖ και όλοι εξέφρασαν την ελπίδα για ταχεία επίλυση του ζητήματος.
Bookmark and Share