Για σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπό τις ισχυρές πιέσεις της τρόικας έκαναν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη.. συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε πως και πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τις ισχυρές πιέσεις της Ευρώπης πριν τη λήψη της 6ης δόσης του δανείου.
Η γαλλική Le Monde υπογράμμισε την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και το γεγονός ότι πρέπει να συγκεντρωθούν 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Η γαλλική εφημερίδα σημείωσε ακόμη ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου αποφάσισε τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.
Την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σχολίασαν οι σημαντικότερες γερμανικές εφημερίδες. Με τίτλο «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατήρησε στο κεντρικό της σχόλιο: «Ελλάδα και Ιταλία δυσκολεύουν ακόμα περισσότερα την κατάσταση για την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε στον αγώνα τους για την εξασφάλιση πλειοψηφίας υπέρ του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο γερμανικό κοινοβούλιο στα τέλη του μηνός».
«Ανησυχία ναι, πανικός όχι» ήταν ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung: «Όποιος αφήνει την Ελλάδα να διολισθήσει στην χρεοκοπία θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με την πτώχευση της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ακόμα και της Ιταλίας. Η συνέπεια θα ήταν η κατάρρευση τραπεζών, στις οποίες οι πολίτες έχουν εμπιστευθεί τα χρήματά τους» ανέφερε η εφημερίδα σημειώνοντας ότι ένα ευρωομόλογο θα έβαζε τέλος στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας. «Μένει λοιπόν μόνο ένας, διόλου εντυπωσιακός, δρόμος. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ακόμα κι αν αυτό στραγγαλίζει την οικονομική ανάκαμψη. Η ανταμοιβή θα είναι η μείωση του δημοσίου χρέους».
H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρθηκε στη δεινή θέση της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα, οι Έλληνες θα πρέπει παρουσιάσουν έργο. Διαφορετικά η τρόικα δεν θα δώσει το πράσινο φως για την 6η δόση του δανείου».