Στην Ελλάδα του μικρού αγροτικού κλήρου οι νέοι αγρότες ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν το εισόδημά τους με τη λεγόμενη «πολυαπασχόληση», θεωρώντας ότι οι δραστηριότητές τους μπορούν να επεκταθούν πέραν του χωραφιού και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως είναι η μεταποίηση και το εμπόριο.
Τις προτάσεις τους για την «πολυαπασχόληση και τον αγροτικό τομέα» θα τις συζητήσουν και θα τις... μορφοποιήσουν στο 18ο πανελλήνιο συνέδριο νέων αγροτών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στα Μεστά της Χίου.
Για να δηλωθεί το μέγεθος της μικρής έκτασης που αναλογεί ανά αγρότη στη χώρα μας για γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, πρέπει να συγκριθεί αντίστοιχα με τις χώρες της Ευρώπης. Στις ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος καλλιεργήσιμης γης ανά αγρότη είναι 2.000 στρέμματα σε αντίθεση με τη χώρα μας που αναλογεί μόλις 47 στρέμματα. Ο προβληματισμός κυρίως των νέων αγροτών είναι πώς θα αξιοποιηθεί, ώστε να καταστεί το επάγγελμά τους προσοδοφόρο στο μέτρο του δυνατού.
«Είναι δεδομένο ότι το εισόδημα των αγροτών και κυρίως των νέων δεν επαρκεί. Γι’ αυτό προτείνουμε λύσεις, όπως η μεταποίηση, το εμπόριο αλλά και έσοδα σε όσους έχουν δενδροκαλλιέργειες από το Διεθνές Ταμείο Ρύπων, που δημιουργήθηκε το 2010, αναφέρει στη «Μ» ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, τεχνικός συνεργάτης της πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών και εξηγεί: «θα διεκδικήσουμε χρήματα για τους δενδροκαλλιεργητές ένα χρηματικό ποσό από το νεοσυσταθέν ταμείο, αφού ως γνωστόν η συμβολή των δένδρων στο φυσικό περιβάλλον είναι δεδομένη». Να σημειωθεί ότι στο Διεθνές Ταμείο Ρύπων καταβάλλουν χρήματα όλες οι ρυπογόνες βιομηχανίες, κυρίως παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάμεσά τους και η ΔΕΗ.
Η διεύρυνση του κύκλου εργασιών των νέων αγροτών, όπως επισήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, μπορεί να περιστραφεί γύρω από τη μεταποίηση, αλλά και το εμπόριο των παραγόμενων προϊόντων απευθείας από τον ίδιο παραγωγό. «Όλα αυτά θα τεθούν προς συζήτηση και θα διαμορφωθούν προτάσεις με αποδέκτη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Όπως επισήμανε επίσης και ο γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών Λ. Πολυμενάκος, στο συνέδριο θα επισημανθούν και οι αδυναμίες κατά την προσπάθεια εφαρμογής της «πολυδιαφημιζόμενης πολυαπασχόλησης, η οποία συναντά ισχυρά ή ακόμη και ανυπέρβλητα εμπόδια από τους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης». Παράλληλα, θεωρεί μονόδρομο την πολυαπασχόληση για τα επόμενα χρόνια.
Άδειο ακόμη το «καλάθι»
Το «καλάθι της περιφέρειας», που θεσμοθέτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, όπως παραδέχονται οι αγρότες, όμως είναι ακόμη άδειο, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. «Πράγματι, ένα πρώτο βήμα έγινε με το καλάθι αλλά μόνο οι περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχουν προχωρήσει στην υλοποίησή του, καθορίζοντας τα προϊόντα της περιοχής και τις προοπτικές τους», εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης.
Το «καλάθι της περιφέρειας» κινείται στη φιλοσοφία ανάδειξης των παραδοσιακών προϊόντων κάθε περιοχής αλλά και προϊόντων που έχουν κάποια φήμη. «Εμπεριέχει πολιτιστικά στοιχεία που αφορούν την παράδοση και συγχρόνως καθιστά γνωστές περιοχές που τα καλλιεργούν», συμπληρώνει ο τεχνικός συνεργάτης της ένωσης και προσθέτει: «δεν φτάνει μόνο αυτό, όταν μάλιστα δεν προχωράει».
Κόντρα για τους συνεταιρισμούς
Αναφανδόν κατά του νομοσχεδίου που καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών είναι και οι νέοι αγρότες. «Είναι αδιανόητο ο συνεταιρισμός να λειτουργεί ως κερδοσκοπική εταιρεία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το όσα ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο απαγορεύεται να έχει κέρδη. Αντιθέτως, ο υπουργός μετατρέπει τα δημοπρατήρια σε δημόσιες υπηρεσίες, αφού θα χρηματοδοτούνται από το περιφερειακό δημόσιο ταμείο. Πώς είναι δυνατόν τα δημοπρατήρια, όπου γίνεται εμπόριο, να λειτουργούν με δημοσιοϋπαλληλικά κριτήρια και οι συνεταιρισμοί, που επιτελούν κοινωνικό έργο, να μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες», αναρωτιέται ο κ. Μιχαηλίδης, αν και παραδέχτηκε ότι οι συνεταιρισμοί εκκόλαψαν και εξέθρεψαν τη διαφθορά. «Σίγουρα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, το σημαντικότερο όμως για την πάταξη της διαφθοράς είναι η εκπαίδευση των αγροτών», κατέληξε.
πηγή Μακεδονία
Post Top Ad
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
Ρόλο επιχειρηματία διεκδικούν οι νέοι αγρότες