"Σικάγο" -και- στην ακρίβεια... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

"Σικάγο" -και- στην ακρίβεια...


Συνηθίσαμε να λέμε "γίναμε Σικάγο" αναφερόμενοι στην αύξηση της εγκληματικότητας...
Όμως μία μόλις θέση χωρίζει την Αθήνα από το... Σικάγο και ως προς το κόστος ζωής, την ώρα που οι κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης όμως έχουν σχεδόν διπλάσιους μισθούς από τους ομολόγους τους στην ελληνική πρωτεύουσα.

Τη δυσαρμονία κόστους ζωής - εισοδημάτων στην πρωτεούσα και, κατ' επέκταση, στην Ελλάδα αναδεικνύει έρευνα της UBS Wealth Management μεταξύ 73 πόλεων ανά τον κόσμο, για τις οποίες...
καταγράφει τα επίπεδα των τιμών, των μισθών, αλλά και της αγοραστικής δύναμης.

Η Αθήνα καταλαμβάνει την 36η θέση της λίστας όσον αφορά τα επίπεδα των τιμών και συγκρινόμενη με τη Νέα Υόρκη ως βάση (100) βρίσκεται στο 80,1 (χωρίς τις τιμές των ενοικίων). Όταν τα ενοίκια περιλαμβάνονται στη μέτρηση, τα προσχήματα σώζονται, με το κόστος ζωής να χαμηλώνει, στο 60,1.

Την ίδια στιγμή πάντως που η Αθήνα φιγουράρει σε ένα φόντο ακρίβειας παρέα με πόλεις όπως το Μιλάνο, η Σεούλ και το Μαϊάμι, το επίπεδο των μεικτών μισθών των κατοίκων της βρίσκεται μόλις στο 46,9 , ενώ η αγοραστική τους δύναμη στο 55. Είναι δε ενδεικτικό ότι ενώ στην ακρίβεια η Αθήνα βρίσκεται πολύ κοντά με το Σικάγο στην κατάταξη, στο επίπεδο των μισθών το Σικάγο την αφήνει πίσω, σκαρφαλώνοντας στο 80,6 σε σχέση με τη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα, η οποία αποτελεί ουσιαστικά επικαιροποίηση ανάλογης καταγραφής του 2009 για τις τιμές και τους μισθούς μεταξύ 73 πόλεων σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη και τις σημαντικές μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών που ενέσκηψαν έκτοτε, αποφαίνεται πως το Όσλο, η Ζυρίχη και η Γενεύη παραμένουν οι ακριβότερες πόλεις στην καταγραφή, ακόμα και όταν στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι τιμές των ενοικίων. Το Σίδνεϋ εμφανίζεται να ανεβαίνει και αυτό στην κορυφή της κατάταξης, στην έβδομη θέση, εξέλιξη που εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ανατίμηση του αυστραλιανού δολαρίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και του ευρώ. Στον αντίποδα της ανόδου οι αμερικανικές πόλεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες θέσεις. Η πιο ακριβή αμερικανική πόλη είναι η Νέα Υόρκη, που καταλαμβάνει τη 14η θέση.

Στο παρελθόν η Νέα Υόρκη βρισκόταν παραδοσιακά στην πρώτη δεκάδα, πλέον όμως η πτώση του δολαρίου έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων έχει αφήσει τα σημάδια της. Κατά μέσο όρο τα νομίσματα των πόλεων που περιλαμβάνονται στην έρευνα έχουν ανατιμηθεί κατά 9% έναντι του δολαρίου, με κάποια εξ αυτών μάλιστα να κινούνται σε ανατιμημένα κατά 20% επίπεδα, όπως η σουηδική κορώνα, το ελβετικό φράγκο και το ουγγρικό φιορίνι.


Ζυρίχη και Γενεύη πληρώνουν καλύτερα

Όσον αφορά τις αποδοχές η Ελβετία εξακολουθεί να πληρώνει καλύτερα, με τη Ζυρίχη και τη Γενεύη να βρίσκονται στην κορυφή των κατατάξεων για τις μεικτές αποδοχές. Παρόλο που η Κοπεγχάγη εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της κατάταξης, το 2009 ήταν νούμερο ένα. Η διαφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τον πληθωρισμό. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την έρευνα του 2009, η Ελβετία είχε αύξηση στο ΑΕΠ της, ενώ το ΑΕΠ της Δανίας παρέμεινε στάσιμο, αποτρέποντας τον υψηλότερο πληθωρισμό στη χώρα. Την ίδια στιγμή κι ενώ η δανική κορώνα κινείται σε περιορισμένη ζώνη διακύμανσης έναντι του ευρώ, το ελβετικό φράγκο συνέχισε την άνοδό του έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, κάτι που βοήθησε και ουσιαστικά εξηγεί την αλλαγή της σειράς ανάμεσα στις ελβετικές πόλεις και την Κοπεγχάγη.

Οι Βρυξέλλες και το Ελσίνκι ωφελήθηκαν αμφότερες από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς είδαν τη μισθολογική τους κατάταξη να ανεβαίνει τρεις και πέντε θέσεις αντίστοιχα τον περασμένο χρόνο. Από την άλλη πλευρά το Μουμπάι, η Μανίλα και το Ναϊρόμπι βρίσκονται στα μετόπισθεν, με το χάσμα ανάμεσα στον πρώτο της λίστας (Ζυρίχη) και τον τελευταίο (Μουμπάι) σε επίπεδα μεικτών αποδοχών να αυξάνεται 0,4% σε σχέση με πέρυσι.

Η έρευνα συγκρίνοντας τις εγχώριες τιμές για ένα κοινό πακέτο αγαθών σε σχέση με τα επίπεδα μισθών καταλήγει και στην εικόνα των διαφορών στην αγοραστική δύναμη. Έτσι οι άνθρωποι που ζουν στη Ζυρίχη, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, έχουν τη μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα σε σχέση με τις άλλες πόλεις. Το Λουξεμβούργο επανέρχεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, την οποία είχε χάσει πέρυσι. Το Λουξεμβούργο έχει την όγδοη θέση στους μισθούς και την 13η στην ακρίβεια, κάτι που δείχνει ουσιαστικά πως τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα μισθών δεν σημαίνουν απαραίτητα υψηλότερη ή χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Εξαρτάται επίσης από το πόσο ακριβό είναι το καλάθι των αγαθών και των υπηρεσιών σε κάθε πόλη...
Bookmark and Share