Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για επιβράδυνση και τους αναπτυγμένους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για επιβράδυνση και τους αναπτυγμένους


Ραγδαία επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις 7 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G7) προβλέπει ο ΟΟΣΑ και καλεί τις κεντρικές τράπεζες σε χαλαρή νομισματική πολιτική και παρεμβάσεις αν υπάρξει επιδείνωση

Σε μεγάλη υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την πορεία των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στο...
β' εξάμηνο του 2011 προέβη χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι σε ορισμένες εξ αυτών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύφεσης.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Οργανισμού, ο μέσος όρος ανάπτυξης των «7» (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία) θα προσεγγίσει το 1,6% στο γ' τρίμηνο και μόλις το 0,2% στο τέταρτο.

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- θα εμφανίσουν μέση ανάπτυξη 0,4% τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, ενώ η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης -η γερμανική- θα διολισθήσει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης (-1,4%). Μεγάλη βουτιά προβλέπεται και για την αμερικανική οικονομία, που εκτιμάται ότι στο γ' και το δ' τρίμηνο θα τρέξει με ρυθμούς 1,1% και 0,4% αντίστοιχα, έναντι αρχικών προβλέψεων για 2,9% και 3%.

Υπό το πρίσμα αυτών των δυσμενών προβλέψεων, ο ΟΟΣΑ προειδοποεί ότι η ευθύνη αναχαίτισης της οικονομικής επιβράδυνσης πέφτει πλέον πάνω στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να διατηρήσουν τα επιτόκιά τους στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και να εξετάσουν περαιτέρω μείωσή τους -εφόσον υπάρχουν περιθώρια- αν η εξασθένηση της οικονομίας επιμείνει ή υπάρξει διολίσθηση σε ύφεση.

«Είναι εμφανές ότι η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα περιθώρια προς αυτήν την κατεύθυνση απ' ό,τι η αμερικανική Fed», υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Οπου δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια, ο ΟΟΣΑ συστήνει στις κεντρικές τράπεζες τη χρήση μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, όπως η επαναγορά κρατικών ομολόγων -ποσοτική χαλάρωση- που εφήρμοσε νωρίτερα η αμερικανική Fed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share