Οι Γάλλοι, με ποσοστό 68%, αποδοκιμάζουν την αύξηση της γαλλικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου IFOP για την «Κυριακάτικη Ouest France», 30% δηλώνουν απολύτως αντίθετοι, 38% μάλλον αντίθετοι, 32% επιδοκιμάζουν και 5% επιδοκιμάζουν απολύτως.
Οι συμπαθούντες την Αριστερά είναι οι... μεγαλύτεροι υποστηρικτές του σχεδίου βοηθείας, 42% έναντι 30% των συμπαθούντων της Δεξιάς. Οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς είναι αντίθετοι σε ποσοστό 90%.
Σχετικά με τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης, οι Γάλλοι θεωρούν ότι αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, οι δυσκολίες στην ευρωζώνη θα αυξηθούν επικίνδυνα. Ποσοστό 87% των Γάλλων θεωρούν ότι τα χρήματα που δανείζεται η Ελλάδα «δεν θα μπορέσει ποτέ να τα ξεπληρώσει».
«Για να σώσουμε το ευρώ»
* Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Φρανσουά Μπαρουέν, σχολιάζοντας χθες σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe 1 τη δημοσκόπηση, τόνισε: «Δεν δίνουμε χρήματα στους Ελληνες για την απλή ευχαρίστηση να είμαστε αλληλέγγυοι. Στόχος είναι να σώσουμε το ευρώ, το κοινό μας νόμισμα, πολύτιμο αγαθό, το βασικό μας κεκτημένο, στοιχείο σταθερότητας. Υποστηρίζουμε τους Ελληνες με τη μορφή δανείου και όχι δωρεάς. Υπήρξε μια εξέλιξη την 21η Ιουλίου, αφού αποφασίστηκε να μη γίνεται πλέον δανεισμός από κράτος σε κράτος, αλλά να υπάρχουν εγγυήσεις, που θα δίνονται στο EFSF, το οποίο θα συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Σε ερώτηση σχετική με «αποτυχία» της άτυπης συνόδου των υπουργών Eurogroup - Ecofin, στην Πολωνία, εφόσον η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης στην Ελλάδα αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι «δεν υπήρξε θέμα αναβολής, αφού προβλεπόταν να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην τρόικα για τη σύνταξη της έκθεσής της. Οι παρατηρητές συνεχίζουν το έργο τους. Η Ελλάδα ξέρει τι πρέπει να κάνει, έχει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές της».
Σχετικά με τις συνέπειες των καθυστερήσεων για περαιτέρω δράση των κερδοσκόπων, που κινδυνεύουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, ο Φρανσουά Μπαρουέν υπενθύμισε: «Με την πρωτοβουλία και τη θέληση του Νικολά Σαρκοζί φτάσαμε στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, στην οποία αποφασίστηκε η υποστήριξη της Ελλάδας και η νέα στρατηγική μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η συμφωνία προβλέπει ορισμένες προϋποθέσεις, που εξαρτώνται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε», εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον Ελληνα ομόλογό του, κ. Βενιζέλο.
Ο υπουργός υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τη στρατηγική της ευρωζώνης η όσο το δυνατόν ταχύτερη έγκριση από τα Κοινοβούλια των 17 χωρών-μελών του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, εντός των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Εχουμε μια μέθοδο, ένα ημερολόγιο και μια στρατηγική να εφαρμόσουμε με το Ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τα Κοινοβούλια των 17 χωρών θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις επικυρώσεις και ώς τις 15 Οκτωβρίου αυτή η συμφωνία θα είναι ενεργή, ώστε να μπορέσει να μπει σε εφαρμογή».