Φυσικό αέριο: Σενάρια συνεκμετάλλευσης από την Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Φυσικό αέριο: Σενάρια συνεκμετάλλευσης από την Τουρκία


Όπου δεν πίπτει απειλή χρήσης ράβδου, φαίνεται πως ίσως τελικά να πίπτουν... προτάσεις συνεκμετάλλευσης.


Να προσανατολίσει εκ νέου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού τη συζήτηση που άνοιξαν οι κυπριακές ερευνητικές γεωτρήσεις για...
υδρογονάνθρακες (και διογκώθηκε μέχρι τη διεκδίκηση από την Άγκυρα του ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου) επιχειρεί η τουρκική πλευρά μετά, όπως αποκαλύπτουν οι κινήσεις της στον ΟΗΕ και η τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Ερντογάν τη Δευτέρα.

Η συνδιάλεξη των δύο πρωθυπουργών (σε αναπλήρωση της συνάντησης δια ζώσης που δεν μπόρεσαν να έχουν λόγω της μη μετάβασης του Γιώργου Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη) υπήρξε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η αμιγώς ελληνοτουρκική πλευρά του τριγώνου Αθήνα-Άγκυρα-Λευκωσία, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, στη σύγκληση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας που εκκρεμεί επί μακρόν, καθώς είχε αρχικά προγραμματισθεί για τον Ιούλιο αλλά αναβλήθηκε λόγω των τουρκικών βουλευτικών εκλογών (είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνάντηση Λαμπρινίδη-Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη δεν θεωρήθηκε ρεαλιστικό να συζητηθεί η σύγκληση του Συμβουλίου και δεν υπήρξαν καν κοινές δηλώσεις).

Στις παρατηρήσεις του Έλληνα ομολόγου του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως κυρίαρχο κράτος κάθε δικαίωμα να προχωρά σε αποφάσεις όπως η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που διαταράσσουν το κλίμα, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να απάντησε επιρρίπτοντας στην κυπριακή πλευρά την κατηγορία ότι κινείται μονομερώς και επανέφερε τη σχετική πρόταση του Ντερβίς Έρογλου.

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέδωσε στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν πρόταση διακοπής των κυπριακών ερευνητικών γεωτρήσεων μέχρι την επίλυση του Κυπριακού ή (αν αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό) την υπαγωγή τους υπό τριμερή εποπτεία (από εκπροσώπους του ΟΗΕ και των δύο κοινοτήτων) για ισομερή διαχείριση των πόρων που θα προκύψουν, με διοχέτευσή τους πρωτίστως στη χρηματοδότηση των ίδιων των προσπαθειών επίλυσης και απαγόρευση της χρηματοδότησης στρατιωτικών σκοπών.

Πρόκειται για ελιγμό ο οποίος επιχειρεί να αποσοβήσει την ευθεία αντιπαράθεση της τουρκικής πλευράς με τις δυνάμεις οι οποίες καλύπτουν διπλωματικά και οικονομικά το σχέδιο των κυπριακών γεωτρήσεων, αλλά και να ξαναδώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην τουρκική πλευρά εφόσον διάχυτη είναι η αίσθηση (και στον τουρκικό Τύπο) η αίσθηση ότι η έντονη ρητορική η οποία εκπέμπεται δεν είναι σύμμετρη προς τα μέσα που επιστρατεύθηκαν για την υποστήριξή της (π.χ. την νομικώς άκυρη «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας» με το ψευδοκράτος, στην προοπτική εκμετάλλευσης των, ενδεχομένως ανύπαρκτων, υδρογονανθράκων της θαλάσσιας περιοχής βορείως της Κύπρου ή την αποστολή εντός της ΑΟΖ Κύπρου του πεπαλαιωμένου σκάφους «Πίρι Ρέις» για έρευνες).

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, πάντως, απάντησε ότι η πρόταση Έρογλου επιχειρεί να υποβιβάσει ένα κυριαρχικό δικαίωμα κράτους - μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε., σε θέμα δικοινοτικό και αυτό απορρίπτεται. Επικαλούμενος δε το προηγούμενο της επίσπευσης της ερευνητικής γεώτρησης, διέψευσε τις πληροφορίες ότι πρόκειται να καθυστερήσει ο δεύτερος κύκλος αδειοδοτήσεων, για τον οποίο φέρεται να ενδιαφέρονται από τις γαλλικές «Total» και «Gaz de France», μέχρι τη ρωσική «Gazprom».capital.gr.
Bookmark and Share