Κούρεμα 50% αλλά και αυστηρή επιτήρηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα 50% αλλά και αυστηρή επιτήρηση

  • Ο ιδιωτικός τομέας δέχεται κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.
  • Μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για την επιβολή των μέτρων.
  • Nέο μνημόνιο και έξτρα αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ.


Η ευρωζώνη έχει υιοθετήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να απαντήσει στην κρίση χρέους της Ε.Ε., υποστήριξαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ. Ανακοίνωσαν ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει...
αποδεχθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι ηγέτες "καλούν την Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές να προχωρήσουν σε εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστική (nominal) έκπτωση 50%". Το νέο πρόγραμμα θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει τον Ιανουάριο.

Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Εκτός από τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει ο ιδιωτικός τομέας, οι κυβερνήσεις θα διαθέσουν για τον ίδιο σκοπό 30 δισ. ευρώ. Tαυτόχρονα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου, "η Ελλάδα δεσμεύεται ότι μελλοντικές ροές κεφαλαίων από σχέδια όπως το Ήλιος ή άλλες αποκρατικοποιήσεις που ξεπερνούν τους στόχους που έχει θέσει το μνημόνιο θα χρησιμοποιηθούν (μέχρι ποσό 15 δισ. ευρώ) για την περαιτέρω μείωση του χρέους".

Πέρα από τα 30 δισ. που προαναφέρθηκαν, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται για χρηματοδότηση της Ελλάδας με ποσό έως 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, συμπεριλαμβανομένου του ποσού για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, η πιθανότητα πιστωτικού γεγονότος αποκλείεται. Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι θα εισηγηθεί την εκταμίευση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην 6η δόση.

Αυστηρός έλεγχος για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ, θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος των χωρών που έχουν πάρει βοήθεια. Στην Ελλάδα την πορεία του προγράμματος θα την παρακολουθεί η τρόικα, η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Τις δηλώσεις αυτές ήρθε να επιβεβαιώσει και το ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης.

Σε αυτό αναφέρεται: «Οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Η 'ιδιοκτησία' του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Στο νέο πρόγραμμα η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας, θα εγκαταστήσει για τη διάρκεια του προγράμματος μηχανισμό παρακολούθησης στον οποίο θα περιλαμβάνονται και ειδικοί της χώρας, για να δουλέψουν σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και την τρόικα, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια και να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα "αυτά θα περιγραφούν σε Memorandum of Understanding" και αυτό σημαίνει ότι αποκτούν δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ελλάδα.

Ο EFSF με δύναμη 1 τρισ. ευρώ

Όσο για τον EFSF, ο Σαρκοζί υποστήριξε ότι τα κεφάλαιά του θα «μοχλευθούν» τέσσερις με πέντε φορές και θα φτάσουν περίπου το 1 τρισ. ευρώ. Τόνισε δε ότι το ταμείο με τη νέα του μορφή θα μπει σε λειτουργία τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, η Κίνα θα μπορεί να συνεισφέρει με κεφάλαια στο EFSF. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφές με το ΔΝΤ για να βρει και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Μάλιστα, το ΔΝΤ είναι σύμφωνο με τη διευθέτηση που έγινε με τις τράπεζες.
Η ανακοίνωση της Lagarde

«Χαιρετίζω τα βήματα που έγιναν σήμερα από τους ηγέτες της ευρωζώνης προς τη δημιουργία ενός περιεκτικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή και ενθαρρύνομαι από τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε σε πολλά μέτωπα.

Πρώτον, για την Ελλάδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε βασικές παραμέτρους για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικής σημασίας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Βασίζεται σε μια ρεαλιστική αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας και σε κατάλληλο καταμερισμό του βάρους μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Πιο άμεσα, σκοπεύω να εισηγηθώ την έγκριση από το Δ.Σ. του ΔΝΤ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου υπό το τρέχον πρόγραμμα. Η συνεχιζόμενη προσήλωση των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, βεβαίως, είναι εξαιρετικής σημασίας.

Δεύτερον, η απόφαση για μόχλευση της δυναμικότητας του EFSF, και μέσω της χρήσης νέων οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV), μπορεί να ενισχύσει τις άμυνες της Ευρώπης ενάντια στη μετάδοση (της κρίσης) και να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της αγοράς κρατικών ομολόγων. Στην επερχόμενη περίοδο, θα είναι σημαντικό να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους αυτό το ενισχυμένο EFSF θα λειτουργεί και θα δίνει τη στήριξη στην κλίμακα που έχει εκτιμηθεί.

Τρίτον, η συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με έναν συντονισμένο μηχανισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους είναι ένα μεγάλο βήμα. Η αποκατάσταση της ανάπτυξης εξαρτάται από έναν χρηματοοικονομικά υγιή τραπεζικό τομέα και η ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών των τραπεζών αποτελεί βασική προϋπόθεση. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί κυρίως μέσω της παροχής επιπλέον κεφαλαίων και όχι μέσω χαμηλότερου δανεισμού εντός των χωρών ή διασυνοριακά.

Τέταρτον, χαιρετίζω τις αποφάσεις για ενίσχυση του οικονομικού και δημοσιονομικού συντονισμού εντός της ευρωζώνης και τη δέσμευση η οικονομική ένωση να γίνει ανάλογη με αυτήν της νομισματικής ένωσης.

Τέλος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του στη στήριξη των προσπαθειών που έγιναν σήμερα, προκειμένου να διευθετηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και να αποκατασταθεί στην πλήρη δυναμική της η ανάπτυξη».

Bookmark and Share