Πόσο «κούρεμα» μπορεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πόσο «κούρεμα» μπορεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία


«Τρέλα είναι να κάνεις ένα πείραμα ξανά και ξανά και κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα».
Αυτό είχε πει ο Αϊνστάιν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα διέρχεται μια κρίση που είναι βαθύτερη και διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο».
Αυτό λέει η έκθεση της τρόικας.

Hξεραν ή δεν ήξεραν ότι το πείραμα ήταν λάθος και περιείχε μεγάλες...
πιθανότητες να αποτύχει αφού πουθενά στη θεωρία και στην πράξη δεν είχε πετύχει; Αν ήξεραν, τότε πώς περίμεναν να αντιστραφεί η πορεία της Ελλάδας; Αν δεν ήξεραν, κακώς ανακατεύτηκαν και κατέληξαν να πάρουν έναν ολόκληρο λαό στον λαιμό τους.
Και τώρα τι κάνουμε;
Η ειρωνεία φαίνεται πως είναι να περιμένουμε από μελλοντικά ίδια πειράματα να βγάλουμε διαφορετικά αποτελέσματα!


Αλλά το καίριο ερώτημα που μπαίνει σήμερα, λόγο και της συνόδου κορυφής, είναι: «Πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάξει η συνθήκη της 21ης Ιουλίου»;
Τρεις μήνες μετά από αυτήν η κ. Μέρκελ ισχυρίζεται ότι «το κούρεμα χρέους κατά 21% που αποφασίσαμε για την Ελλάδα πρέπει να είναι μεγαλύτερο», αφήνοντας να εννοηθεί κάτι γύρω στο 50%. Ξεπερνούμε το «είπα- ξείπα» του επιχειρήματος και ζητάμε την ουσία:
Αν η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αλλάξει, τότε την επαύριο η είδηση θα είναι πως η Ευρώπη δεν μπορεί ούτε ένα τρίμηνο να προγραμματίσει τις υποθέσεις της, πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και πως θα στείλει ένα σινιάλο παραπέρα αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος!

Eγκυρες φωνές εξηγούν με σαφήνεια πως κάθε απόκλιση από την 21η Ιουλίου θα είναι σε βάρος μας, ιδιαίτερα μια απόφαση για κουρέματα της τάξης του 50%.
Ο ΣΕΒ, λόγου χάριν, σε επίσημη ανακοίνωσή του –γνωστή εδώ και αρκετές μέρες στην κυβέρνηση– σημειώνει: «Μέχρι και την ύστατη αυτή ώρα η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη για να αποτρέψει το σενάριο ενός κουρέματος του χρέους που θα αποκλίνει πολύ από τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Eνα κούρεμα της τάξης του 50%, και μάλιστα μη εθελοντικό, θα κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη. Η έξοδος από την κρίση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης προϋποθέτει έμπρακτες αποδείξεις ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης, καθώς και κατανόησης των κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».
Η μελέτη του ΣΕΒ τονίζει: «Θα υπάρξει ταχεία απομείωση της αξίας της περιουσίας του απλού πολίτη, ο οποίος έχει στην κατοχή του κινητές και ακίνητες αξίες». Συγκλονιστικό.


Και άλλοι πολλοί Eυρωπαίοι παράγοντες θεωρούν πως η άποψη που σήμερα παρουσιάζεται από την κ. Μέρκελ για μεγαλύτερο κούρεμα θα λειτουργήσει τελικά σε βάρος της Ευρώπης και θα «επισημοποιήσει» την παγκόσμια καταστροφή.
Οι μακρο-οικονομικές αναλύσεις ξεφεύγουν από τα όρια της στήλης.
Εκείνο όμως που είναι προφανές έγκειται στον διαγραφόμενο κίνδυνο να συρθούμε σε αποφάσεις που θα αποκλίνουν από την 21η Ιουλίου, με δραματικές συνέπειες σε βάρος της χώρας μας.
Η ευκολία και η προχειρότητα των αποκλίσεων σε επίσημες πολιτικές από τη μία μέρα μέχρι την επόμενη είναι παροιμιώδης..
Απόγνωση...

Σ/Α
Bookmark and Share