Αν δεν υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κατάσταση θα ήταν μόνο για γέλια.
Σήμερα, όμως, που χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται απειλητικά στους δρόμους και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου, τα πράγματα ξεπερνούν τη φαιδρότητα και γίνονται επικίνδυνα.
Σχεδόν δέκα μέρες μετά την έναρξη των... κινητοποιήσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ και των εργαζομένων στην Καθαριότητα, το σύνολο των μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της «απειλής» περί προσφυγής σε ιδιώτες) που έχουν προταθεί από τους αρμόδιους αποτελούν κενό γράμμα, αφού τα απορρίμματα παραμένουν στους δρόμους, γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, παίρνουν... επικίνδυνο ύψος και απειλούν ανοιχτά τους πολίτες.
Κι ενώ σε επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις οι πάντες κόπτονται για τη δημόσια υγεία, στην πράξη κανείς δεν κάνει το παραμικρό. Οι λόφοι των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί σήμερα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε σπίτι, αποκαλύπτουν περίτρανα μια ανοργάνωτη κεντρική διοίκηση, αλλά και μια τοπική αυτοδιοίκηση που στην ουσία σφυρίζει αδιάφορα και δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία, αλλά επιλέγει να περιορίζεται στο να πετά δεξιά και αριστερά το μπαλάκι των ευθυνών.
Γιατί τι άλλο κάνουν οι δεκάδες υπεύθυνοι - ανεύθυνοι που αντιμετωπίζουν πολιτικάντικα και κομματικά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Γιατί κάποιοι δήμαρχοι, που σε άλλες περιπτώσεις κατακεραυνώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν το «τέρας» της γραφειοκρατίας και τις αργές, ανούσιες διαδικασίες της καθημερινής πρακτικής στη διοίκηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση θυμήθηκαν ξαφνικά να τηρήσουν πιστά κι απαρέγκλιτα ένα ΦΕΚ; Γιατί, ενώ στο παρελθόν δήμαρχοι, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, βρήκαν λύση με το στρατό αλλά και με ιδιωτικά συνεργεία, σε αυτήν την περίπτωση αναμένουν την κίνηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί -και ίσως όχι άδικα- επίσης υπεύθυνη;
Και ναι μεν το πρόβλημα ξεπερνά τα διοικητικά όρια κάθε δήμου ξεχωριστά, ωστόσο ευθύνη των δημάρχων είναι να κρατούν τις πόλεις τους καθαρές. Αυτό ορίζει ο νόμος, γι' αυτό καταβάλλουν και οι δημότες ανταποδοτικά τέλη. Και μάλιστα πανάκριβα.
Στα σκουπίδια... η επιστράτευση
Στο κενό έπεσαν τόσο η απειλή της προσφυγής σε ιδιώτες, όσο και το μέτρο της συνεργασίας με το στρατό που «ψιθύρισε» η κυβέρνηση. Την ίδια τύχη φαίνεται να έχει και το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που εκ του αποτελέσματος κρίνεται αναποτελεσματικό.
Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επεκταθεί και στους έξι δήμους του πολεοδομικού της Θεσσαλονίκης η επιστράτευση οχημάτων και εργαζομένων στην Καθαριότητα, εκδόθηκε ΦΕΚ σύμφωνα με τον οποίο η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έπρεπε να ζητήσει ονόματα και διευθύνσεις εργαζομένων στην Καθαριότητα από τους δήμους και να τα αποστείλει στη συνέχεια στην Αστυνομία για τα περαιτέρω. Ωστόσο, το κτίριο της Περιφέρειας τελεί υπό κατάληψη από μερίδα εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρώσει τα στοιχεία για να τα δώσει στη συνέχεια στην Αστυνομία.
«Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με το νόμο 3536/2007, η Αστυνομία ανέλαβε τη συλλογή των στοιχείων όλων των εμπλεκομένων αποστέλλοντας το σχετικό έγγραφο στους δήμους, προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη και την επίδοση των φύλλων επίταξης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Παρά ταύτα, οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς αρνήθηκαν χτες το πρωί να δώσουν τα στοιχεία αυτά στην Αστυνομία, όταν τους ζητήθηκε. Ο δήμος Παύλου Μελά έστειλε μόνο τα ονόματα των εργαζομένων και όχι τις διευθύνσεις τους (λόγω απεργίας της διεύθυνσης προσωπικού), ενώ οι δήμοι Κορδελιού - Ευόσμου και Αμπελοκήπων - Μενεμένης δεν μπορούσαν να τα δώσουν λόγω κατάληψης των δημαρχείων τους από εργαζομένους. Ο μόνος από τους έξι δήμους του πολεοδομικού που «προχώρησε» τη διαδικασία ήταν ο δήμος Νεάπολης - Συκέων. Εκεί, η Αστυνομία παρέδωσε τα φύλλα επιστράτευσης και μέχρι το μεσημέρι 12 από τους δεκάδες εργαζομένους πήγαν για δουλειά. «Οι συνάδελφοι ήλθαν, αλλά υπάρχουν συγκεντρωμένοι έξω από το αμαξοστάσιο που δε νομίζω να τους αφήσουν να βγουν για δουλειά. Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση πήρε μέτρα που παίρνουν κυβερνήσεις άλλων εποχών, ενώ και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κίνησε διαδικασίες που θυμίζουν άλλες εποχές», εξήγησε ο αναπληρωτής γραμματέας στην ΠΟΕ ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης.
πηγή Αγγελιοφόρος
Post Top Ad
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011
Home
Unlabelled
Μπαλάκι οι ευθύνες, λόφοι τα σκουπίδια στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης