Τι μας ξημερώνει μετά από το βαθύ κούρεμα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τι μας ξημερώνει μετά από το βαθύ κούρεμα...



Το βέβαιο είναι ότι το «κούρεμα» του χρέους θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.





Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά το κούρεμα θα αφορά στα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους...
τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία ενώ άγνωστες είναι οι συνέπειες για τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν με βάση ένα κούρεμα 50% κεφάλαια γύρω στα 30 δις., τα οποία αν δεν προκύψουν μέσω ανακεφαλαιοποίησης και δεν προέλθουν από τους μετόχους τους, θα τις οδηγήσει στην παροχή βοήθειας από το ΤΧΣ και την προσωρινή κρατικοποίηση κάποιων ή όλων των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλείς θα πρέπει να θεωρούνται οι καταθέσεις στος τράπεζες.


Βέβαιο είναι πως αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη δανειοδότηση επιχειρήσεων από τις τράπεζες, γεγονός που πιθανόν να βυθίσει την πραγματική οικονομία σε έλλειψη ρευστότητας, την αύξηση της ανεργίας και την ελληνική οικονομία σε ένα νέο κύκλο ύφεσης.

Αυτό θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, που καθίσταται επιτακτικός καθώς η ελληνική οικονομία θα απομακρυνθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Σημαντικές συνεπώς θα είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις και η συνέχιση της σκληρής λιτότητας που περνάει η Ελλάδα από μεγάλο «κούρεμα».

Από την άλλη σημαντικές απώλειες της τάξεως των 15 δις. θα υποστούν από ένα αντίστοιχο κούρεμα τα ασφαλιστικά ταμεία. Με δεδομένο τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τις συντάξεις και τον κλάδο της υγείας , ο υπουργός Οικονομικών κ.Βενιζέλος έδωσε χθες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν μέτρα που θα βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας τους.
Το πώς θα γίνει αυτό παραμένει για την ώρα άγνωστο, με πιθανή είναι την βοήθεια τους από το ΤΧΣ όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τις τράπεζες...
Bookmark and Share