Είναι πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε. με πιόνι την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Είναι πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε. με πιόνι την Ελλάδα

Τα «περίστροφα» έχουν βγει στο τραπέζι καθώς είναι υπό εξέλιξη η εκκαθάριση λογαριασμών Αμερικανών και Γερμανών. Στη μέση η Ελλάδα, της οποίας ο πρωθυπουργός με «νεροπίστολο» και αρκετά «σαστισμένος και αποσβολωμένος» από τις εξελίξεις προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του...

Στόχος των Αμερικανών, η πολιτική διάσπαση της ευρωζώνης. Ανήμποροι οι Αμερικανοί να χτυπήσουν την Κίνα, προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη διεθνή ροή κεφαλαίων ανοίγοντας μέτωπο με την Ευρώπη. Φαινομενικά αλλοπρόσαλλοι ως προς τις...
τακτικές τους κινήσεις, αλλά συνεπείς, ως προς τις στρατηγικές τους επιδιώξεις, χτυπούν τώρα στην καρδιά της Ευρώπης, το Βερολίνο. Κατανοούν πως αν δεν το σταματήσουν τώρα, έχουν χάσει το παιχνίδι στην παγκόσμια πολιτικοοικονομική σκακιέρα.

Οι Αμερικανοί κρατούν «όμηρο» την Ελλάδα και μέσω αυτής επιχειρούν να θέσουν υπό ομηρία και τη Γερμανία.

Ολα αυτά βέβαια μέσα από τη νέα πλέον πραγματικότητα του διογκούμενου τραπεζικού προβλήματος που έχει τρομάξει τους πάντες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου συλλήβδην αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι «ουδέποτε αφήνεις μια αναδιάρθρωση χρέους να μετατραπεί σε τραπεζικό πρόβλημα», όπως ατυχώς έχει πλέον συμβεί στην Ελλάδα και τη λοιπή Ευρώπη.

Ολα προδικάζουν ένα χοντρό «αλισβερίσι» Αμερικανών και Ευρωπαίων. Αναλυτικά:

«Αλισβερίσι»

Ο μεγαλομέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είναι οι Αμερικανοί και η ελεγχόμενη από αυτούς διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μπλοκάρουν τώρα την έκτη δόση δανεισμού για την Ελλάδα. Λένε χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η έκτη δόση αν δεν υπάρξει σαφές γερμανογαλλικό σχέδιο που να εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατ' επέκταση τη δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις υποχρεώσεις αποπληρωμής των οφειλών της προς το Ταμείο. Θέλουν να δουν το βάθος του «κουρέματος» σε συνδυασμό με τις επιτεύξεις του ελληνικού προγράμματος, με την προσδοκία ότι οι Ευρωπαίοι θα «πληρώσουν το λογαριασμό».

Το «κλειδί» των εξελίξεων βρίσκεται στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup στις 23 Οκτωβρίου. Αν δεν συμφωνήσει πρώτα το Eurogroup, «το Ταμείο δεν μιλάει». Οταν θα υπάρξει η απόφαση των Ευρωπαίων τότε θα πουν και οι Αμερικανοί τι θέλουν να κάνουν, λέει ανώτατος παράγων του Ταμείου.

Το γεγονός αυτό φέρνει εσπευσμένα και κάτω από περίεργες συνθήκες τον πρωθυπουργό της χώρας στην Ουάσιγκτον, όπου, κατά άποψη ανώτατου στελέχους του οργανισμού, «δεν ξέρει το τι του ξημερώνει».

Το «δελφικό» μήνυμα που κατά τους ενημερωμένους κύκλους έχουν περάσει οι Αμερικανοί στον κ. Παπανδρέου, διά στόματος Λαγκάρντ, είναι πως η διευθύντρια του Ταμείου «δεν είναι έτοιμη να πάει στο Διοικητικό Συμβούλιο (του ΔΝΤ) και να πει ότι η ιδια δίνει εγγυήσεις πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει το Ταμείο, αν το Δ.Σ. εγκρίνει την επόμενη (έκτη) δόση στην Ελλάδα».

Το κλίμα είναι «βαρύ» και η αναδυόμενη εικόνα «εξαιρετικά σκοτεινή», εκτιμά παράγων του ΔΝΤ. «Για να έρχεται ο πρωθυπουργός σας εδώ (σ.σ. πέραν και ανεξαρτήτως τού πώς αυτός θα το παρουσιάσει στο εσωτερικό για πολιτική κατανάλωση), σημαίνει πως οι Ελληνες υπουργοί δεν ήταν πειστικοί στην Αθήνα και, επί πλέον, ο Ελληνας εκπρόσωπος στο Ταμείο (σ.σ. Παν. Ρουμελιώτης) δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, γιατί το νέο μάνατζμεντ του ΔΝΤ δεν τον εμπιστεύεται, λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Στρος-Καν, και τον κρατάει έξω από την πραγματική ενημέρωση, όπως και τον Ιταλό εκτελεστικό διευθυντή στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η Ελλάδα».

Ψάχνουν «τρικ»

Μέσα στο διαμορφούμενο αυτό περιβάλλον εξηγείται και το γεγονός ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχει έλθει μετ' επιτάσεως τώρα τελευταία στην καθημερινότητα, με εκτιμήσεις για το ύψος του, και γι' αυτό και οι Ευρωπαίοι, αισθανόμενοι την πίεση των Αμερικανών, ψάχνουν για «τρικ» που θα κάνουν το χρέος τουλάχιστον στα χαρτιά βιώσιμο.

Οι Ευρωπαίοι πασχίζουν αυτή τη στιγμή να βρουν λύση μέχρι τα τέλη του μηνός, εν μέσω του αναδεικνυόμενου σοβαρότερου προβλήματος επανακεφαλαίωσης των τραπεζών τους, και επεξεργάζονται κάποια σχέδια που να ικανοποιούν το Ταμείο. Ενα εξ αυτών πιστεύεται πως μπορεί να είναι και το σχέδιο «ΕΥΡΗΚΑ», γιατί με αρκετή δόση «δημιουργικής λογιστικής» δίνει μια άμεση απάντηση στις απαιτήσεις ΔΝΤ και Αμερικανών.

Εγγύηση

Ειδικότερα επ' αυτού σημειώνεται πως εκείνο που είναι σε θέση να δώσουν οι Γερμανοί άμεσα και άνευ κόστους, είναι μια τραπεζική ή άλλη εγγύηση της τάξεως των 125 δισ. ευρώ που να καλύπτει τα υπό αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που μπορούν να τεθούν κάτω από τη σκέπη ενός ευρωπαϊκού οργάνου, και άρα, στα χαρτιά -όπως έχει λεχθεί- να κατεβάσουν αμέσως και κατά τους σχετικούς υπολογισμούς το χρέος του ελληνικού Δημοσίου στο 88% του ΑΕΠ.

Οπως τώρα γίνεται «αντιληπτό» από έγκυρους παρατηρητές των εξελίξεων, μια τέτοια κίνηση θα απέφερε και ένα πολιτικό πλεονέκτημα στον κ. Παπανδρέου γιατί θα μπορούσε να διακηρύξει τη δεδομένη (αλλά υπαγορευμένη από του Γερμανούς) στιγμή, ότι κατάφερε να κατεβάσει το χρέος στο 88% του ΑΕΠ, και έτσι να προχωρούσε άμεσα σε εκλογές - έστω και αν επρόκειτο περι δημιουργικής λογιστικής.

Οι Αμερικανοί, εν τω μεταξύ, βάζουν όλο και πιο βαθιά το «μαχαίρι» στο λαιμό των Ευρωπαίων και μέσω Ελλάδος προσπαθούν να χτυπήσουν την καρδιά της Ευρώπης, δηλαδή τη Γερμανία. Οι συνθήκες και οι διαδικασίες πολύπλοκες, αλλά οι προθέσεις ξεκάθαρες.

Αναμένεται πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ θα χρησιμοποιήσει «αυστηρή γλώσσα» όταν δεχτεί τον κ. Παπανδρέου στο γραφείο του. Οι Αμερικανοί θα δείξουν ότι είναι «σφόδρα ενοχλημένοι» με την ελληνική κυβέρνηση, από τις εξελίξεις, γιατί, όπως αποκαλύπτεται τώρα, το δίδυμο εκείνης της εποχής, Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, δεν ακολούθησε την «πλήρη συνταγή» των Αμερικανών. Αυτοί φαίνεται να τους είχαν υποδείξει πως ταυτόχρονα με την προσφυγή στο ΔΝΤ έπρεπε να προχωρήσουν και στην άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - με ένα συνδυασμό επιμήκυνσης αποπληρωμής των υποχρεώσεων και μείωση επιτοκίων («ήπια αναδιάρθρωση»), και παράλληλο ελεγχόμενο «μικρό "κούρεμα"», αναλόγως των δανειακών συμβάσεων.

Ο κ. Κόλινς

Η υπόδειξη αυτή στηριζόταν στην ευρέως κρατούσα αντίληψη πως όλα τα «κουρέματα» γίνονται στην αρχή και όχι στο τέλος ενός προγράμματος, και πως εκείνη την εποχή θα μπορούσε να είναι μικρότερο το «κούρεμα» και ηπιότερες οι επιδράσεις του. Αλλά η Αθήνα επέλεξε ν' ακολουθήσει τα προσυμφωνημένα με τον Στρος-Καν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί από τα μέσα περίπου του 2010 είχαν εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο μάλιστα διαχειριζόταν ο υφυπουργός Οικονομικών, Τσαρλς Κόλινς. Ο αγγλικής καταγωγής κ. Κόλινς είχε συνταξιοδοτηθεί λίγο νωρίτερα από το Ταμείο όπου ήταν ανώτατο στέλεχος και θεωρούνταν ο κατ' εξοχήν ειδικός στις αναδιαρθρώσεις. Εν μέσω διαψεύσεων, τότε, της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κόλινς με συχνές μεταβάσεις του στην Αθήνα βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και η γερμανική αντιπολίτευση -κατά τις πληροφορίες της «Ε»- και για δικούς της λόγους (σ.σ. κυρίως οι Πράσινοι) έλεγε στον κ. Παπανδρέου τότε να προχωρήσει αμέσως σε αναδιάρθρωση, με κούρεμα του ελληνικού χρέους και να μην πάει στο Ταμείο. Αυτός, ωστόσο, ακολούθησε, αλλά και πάλι με μεγάλη καθυστέρηση, τη «γραμμή Μέρκελ» για μια κατ' αρχήν «ήπια αναδιάρθρωση» -επιμήκυνση και επιτόκια- και προτίμησε ν' αφήσει για το «καλό του ευρώ και της ευρωζώνης» το «κούρεμα» για αργότερα. Οι Γερμανοί -όπως και άπαντες- προέβλεπαν ότι αν δεν ασκηθεί πίεση για μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να γίνει τίποτε στην Ελλάδα και πως ένα πρώιμο «κούρεμα» θα ενίσχυε την ελληνική αδιαφορία.

Ολα αυτά προϋπέθεταν πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει σε κάποιες στοιχειώδεις ενέργειες δημοσιονομικής τακτοποίησης που ουδέποτε έλαβαν χώρα και τώρα τρέχουν, και πάλι υστερώντας, να προλάβουν τα χειρότερα που είναι ήδη καθ' οδόν.


πηγή Ελευθεροτυπία,15/10/'11
Bookmark and Share