Σχέδια για την επόμενη ημέρα από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέχρι 50%, αλλά και το πόσο θα κοστίσει αυτό γενικά στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία, καταστρώνονται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φολκς Τσάιτουνγκ» της Λιψίας.
Την ίδια ώρα, όμως.. αντιδράσεις για τα σχέδια αυτά υπάρχουν στον γερμανικό τραπεζικό κόσμο, που με επικεφαλής τον πρόεδρο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα, ώστε να αποφύγει μια επανακεφαλαιοποίηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Λιψίας, οι προετοιμασίες στο υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου είναι εντατικές και γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τη Γαλλία, όπως υποστηρίζουν ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.
Αυτός είναι και ένας λόγος, για τον οποίο αναβλήθηκε η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., καθώς, για την ώρα, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, για τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε για το θέμα αυτό: «Εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο -και πολλά συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης- θα πρέπει το χρέος να μειωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη προοπτική».
Και ζημιές - όχι μόνο κέρδη οι ιδιώτες
Ο Γερμανός υπουργός έκανε και πάλι λόγο για συμμετοχή ιδιωτών και τόνισε «Οι επενδυτές δεν πρέπει να έχουν μόνο κέρδη και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις ζημιές».
Ο Β. Σόιμπλε στην ομιλία του έκανε λόγο για τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να γίνουν δυνατές παρεμβάσεις σε όσες χώρες παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ για τη χώρα μας τόνισε: «Για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει μέτρα ελέγχου και να αποδεχθεί εποπτεία από την Ε.Ε.».
* Με τη σειρά του, ο Γιόζεφ Ακερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, προειδοποίησε ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους -σε συνδυασμό με απαιτήσεις από τη μεριά των κυβερνήσεων, για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- μπορεί να οδηγήσει σε διάχυση της κρίσης του τραπεζικού τομέα στην πραγματική οικονομία.
Ο Ακερμαν πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η ελληνική κρίση έχει κοστίσει για φέτος στην τράπεζά του 400 εκατομμύρια ευρώ και ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποφύγει τη μέθοδο της επανακεφαλαιοποίησης.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η τακτική αυτή θα απομακρύνει επενδυτές από το να αγοράσουν στο μέλλον κρατικά ομόλογα, καθώς, έπειτα από ένα ελληνικό «κούρεμα», αυτά θα γίνουν «υψηλού ρίσκου». Παράλληλα, τόνισε ότι η τράπεζά του καθώς και άλλες τράπεζες δεν επιθυμούν την ανάμειξη του κράτους στις υποθέσεις τους. «Προτιμώ να πουλήσουμε κάποια μέρη των επενδύσεών μας, παρά να δεχθούμε την επανακεφαλαιοποίηση», υπογράμμισε ο Γ. Ακερμαν.
* Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», στο ίδιο θέμα αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν οι πρόεδροι όλων των μεγάλων γερμανικών τραπεζών και έχει ως αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι τραπεζίτες στην επιστολή τους αυτή ζητούν από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να σκεφτεί ξανά τα σχέδια περί μεγάλου ελληνικού «κουρέματος» και επανακεφαλαιοποίησης.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ήδη στα παρασκήνια οι επικεφαλής των γερμανικών τραπεζών σκέφτονται να συντονίσουν τις ενέργειές τους και ως έσχατο μέσο να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης.
Post Top Ad
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011
Home
Unlabelled
Ενδογερμανικές διαφωνίες για το βάθος του κουρέματος