Ενώ η ελληνική κυβέρνηση περνά ίσως το πιο κρίσιμο μέχρι σήμερα "κρας τεστ", με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, εν μέσω απεργιακού "τυφώνα" και στον απόηχο της παραίτησης ενός βουλευτή και δύο γενικών γραμματέων, η Γερμανία έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για την προσεχή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ και της Ευρωζώνης στις 23 Οκτωβρίου.
Το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη συζήτηση περί... ενός μεγαλόπνοου σχεδίου που θα βάλει τέλος στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη απειλώντας με ισχυρές αναταράξεις την παγκόσμια οικονομία.
Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα σχέδιο πέντε σημείων που συζητήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G-20, όπου η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους έχει εξέχουσα σημασία, αλλά επίσης και η "θωράκιση" του τραπεζικού συστήματος, μέσω ανά-κεφαλαιοποίησης. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι κατά τη συνάντηση των ηγετών δεν θα υπάρξει οριστική λύση για την κρίση.
Μετά το "κούρεμα" το "ξύρισμα"
Το "κούρεμα" γύρω στο 50% βρίσκεται σταθερά στο τραπέζι, καθώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούν να πείσουν τις τράπεζες να αποδεχθούν μία ευρύτερη διαγραφή χρέους, αν και τελικά το ελληνικό "βουνό χρέους" δεν θα ελαττωθεί και πάλι σε βαθμό που να είναι βιώσιμο, ενώ οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης για το εγχώριο ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα θα είναι βαριές.
"Αν η επίσημη κοινότητα ενδιαφέρεται να ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα να επανεξετάσει την Ελλάδα, τότε αυτό θα πρέπει να είναι μόνο μέρος μίας ευρύτερης διαδικασίας αντιμετώπισης του συνόλου των θεμάτων δημόσιου χρέους στην Ευρώπη", ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν την Παρασκευή για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής και πηγές του Reuters αναφέρουν ότι θα εξετάσουν ένα τρισχιδές σχέδιο για τις τράπεζες. Το σχέδιο προβλέπει αύξηση στις κατώτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, ένα επιπρόσθετο προσωρινό "μαξιλάρι" για όσους έχουν έκθεση σε χρέος χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μία απαίτηση οι τράπεζες να έχουν επαρκείς όρους χρηματοδότησης.
Ανά-κεφαλαιοποίηση έτσι κι αλλιώς
Οι κορυφαίες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες ανέφεραν ότι θα αντισταθούν σε πιθανή ανά-κεφαλαιοποίηση, αλλά η γαλλική κυβέρνηση κατέστησε ξεκάθαρο ότι δεν είναι αυτό που επιθυμούν οι χαράκτες πολιτικής.
"Οι γαλλικές τράπεζες θα ανά-κεφαλαιοποιηθούν ακόμη και αν είναι ισχυρές διότι βρισκόμαστε σε ένα κλίμα ακραίας νευρικότητας, ακραίας έντασης και έλλειψης εμπιστοσύνης οπότε πρέπει να ενισχύσουμε όλες τις τράπεζες", δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές.
"Πηγαίνουμε προς μία συνολική ευρωπαϊκή λύση", πρόσθεσε, "θα ζητήσουμε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 9% μέχρι το 2013 για να είναι πιο ισχυρές στην αντιμετώπιση των κινδύνων".