Κούρεμα και τράπεζες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα και τράπεζες..


Κούρεμα ομολόγων 50% μεταφράζεται σε ζημιές ύψους 16 δισ. ευρώ, κεφάλαια που θα αναζητηθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οπότε και οδηγούμαστε σε κρατικοποίηση των τραπεζών.
Μεγάλοι χαμένοι όσοι κατέχουν μετοχές Ελληνικών τραπεζών καθώς η αξία των τιμών τους αυτομάτως μηδενίζεται!


Αναβρασμός επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών μετά τους ψιθύρους και τις έμμεσες παραδοχές για τροποποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και μεγαλύτερο κούρεμα των...
ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις εκθέσεις διεθνών οίκων που αναφέρονται σε μεγάλες απομειώσεις της αξίας των τραπεζών και κρατικοποίησή τους.

Εν μέσω αυτών των σχεδιασμών και του θολού κλίματος που επικρατεί, τόσο ως προς το τελικό σχέδιο όσο ως προς τους όρους με τους οποίους θα γίνει, οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν διεξόδους από ένα ζοφερό μέλλον.

Εάν τα πράγματα έμεναν ως είχαν στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ιουλίου το τραπεζικό σύστημα θα κινούνταν σε οριακό σημείο, αλλά θα τα κατάφερνε.

Είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), και παρά τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων το κλίμα θα αντιστρεφόταν. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για μεγαλύτερο κούρεμα στα ομόλογα θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις τράπεζες.

Αυτό που φοβούνται οι Ελληνες τραπεζίτες είναι ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που ήδη έχει εγγράψει ζημιές ύψους 4,3 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του στο υφιστάμενο σχέδιο ανταλλαγής ελληνικού χρέους, θα έχει ζημιές πολλαπλάσιων κεφαλαίων αν χρειαζόταν να προχωρήσουν σε κούρεμα 50% ομολόγων αξίας 40 δισ. ευρώ.

Κρατικοποίηση

Το ενδεχόμενο αυτό μεταφράζεται σε ζημιές ύψους 16 δισ. ευρώ, κεφάλαια που πρέπει να αναζητηθούν είτε στους μετόχους -πράγμα αδύνατο με τις σημερινές συνθήκες- είτε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού θα αναγκαστούν να στραφούν σε αυτό και κατά συνέπεια να κρατικοποιηθούν, με μεγάλους χαμένους τους μετόχους που θα δουν την αξία των τιμών των μετοχών που κατέχουν να μηδενίζεται.

Η κυβέρνηση αντιτίθεται -μέσω του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου- στο ενδεχόμενο κουρέματος μεγαλύτερο του 21%, αν και το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερου κουρέματος.

Πάντως οι ξένοι οίκοι κάνουν λόγο για κούρεμα 50%, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 80%, και αποτιμούν τη ζημιά και τα κεφάλαια που πρέπει να βρεθούν για τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες σε 40 έως 67 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, αυτή τη στιγμή στα χέρια των ιδιωτών βρίσκονται ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 205 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 150 δισ. ευρώ λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.

Με βάση αυτά, ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα μείωνε κατ' αρχάς το ελληνικό χρέος κατά 102,5 δισ. ευρώ, ή κατά 75 δισ. ευρώ αν εφαρμοζόταν μόνο στα ομόλογα που λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020, αν και η πραγματική εξοικονόμηση θα ήταν μικρότερη, γιατί η Ελλάδα θα χρειαζόταν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κάλυψη των ζημιών σε Ταμεία και ασφαλιστικές.

Σε αυτά τα κεφάλαια, σημειώνουν οι αναλυτές, θα πρέπει να προστεθούν και οι πρόσθετες προβλέψεις που θα απαιτηθούν για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, σύμφωνα με τους ελέγχους της BlackRock.

Οι εκτιμήσεις των ξένων για τις επιπτώσεις

Η Moody's υπολογίζει τις πρόσθετες προβλέψεις για δάνεια στα 17 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για να επανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα 44 δισ. ευρώ (27 δισ. ευρώ λόγω haircut του χρέους κατά 60% και 17 δισ. πρόσθετες προβλέψεις).

Αντίθετα, η Goldman Sachs ανεβάζει το κόστος σε περίπτωση κουρέματος κατά 60% στα 54 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τις πρόσθετες προβλέψεις για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα μοιάζει αξεπέραστο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αφού στο ηπιότερο σενάριο, αυτό της Moody's, η Ελλάδα σε περίπτωση κουρέματος του χρέους κατά 60% θα χρειαστεί 44 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, 16,8 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και 2,4 δισ. ευρώ για τις ασφαλιστικές, δηλαδή συνολικά 63,2 δισ. ευρώ για να διασωθεί το εγχώριο σύστημα, όταν το χρέος θα έχει κουρευτεί κατά 123 δισ. ευρώ.

Δ.Κανέλλη
Bookmark and Share