Μετά τα ατελείωτα "ναι" της κυβέρνησης σε κάθε παρανοικό αίτημα της Τρόικας,απεστάλη απόψε η έκθεση για την Ελλάδα στα μέλη της ευρωζώνης.
- βρέχει ..λεφτά.
Στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα οδηγεί η έκθεση που συνέταξε η τρόικα για την ελληνική οικονομία, μετά την αξιολόγηση που έκανε το κλιμάκιο της... Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Αθήνα. Πρόκειται για δύο κείμενα, τα οποία βρίσκονται ήδη στα χέρια των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.
- Το πρώτο αφορά στην προσαρμογή της χώρας στις επιταγές του μνημονίου, βάσει της οποίας θα εκταμιευτεί η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα
- Το δεύτερο αφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την «έκθεση προσαρμογής» θα προκύπτει το συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.
Θα επισημαίνεται όμως η ανάγκη πιστής εφαρμογής των συμπεφωνημένων.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με την οποία συναρτάται η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η έκθεση προσδιορίζει τα σενάρια βάσει των οποίων, με χρονικό ορίζοντα το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, δηλαδή εξυπηρετήσιμο. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το ΔΝΤ εμφανίζεται προς το παρόν εξαιρετικά επιφυλακτικό.
Τα σενάρια αυτά αποτελούν ήδη αντικείμενο μελέτης όχι μόνων των κυβερνητικών και διεθνών αρχών αλλά και του λεγόμενου ιδιωτικού τομέα, από τη συμβολή του οποίου εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Και αυτό, διότι όπως οι πάντες πλέον συμφωνούν, στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου υπερεκτιμήθηκαν τα προσδοκώμενα οφέλη, τόσο από την αποκρατικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, όσο και από το «κούρεμα» κατά 21% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», το 21% ανήκει πλέον στο παρελθόν και ήδη γίνεται λόγος για διπλασιασμό του. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο θα «εξισορροπεί» τις πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι προαναφερθείσες εκθέσεις θα μελετηθούν εντατικά τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα έλθουν προς συζήτηση στη σύνοδο των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.