Με βάση και τα τέσσερα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι πολύ υψηλοί ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στο πρώτο σενάριο οι τόκοι θα... αυξηθούν από το 14% του ΑΕΠ το 2011 στο 18% το 2020.
Στο δεύτερο σενάριο από 14% σε 16% αντίστοιχα.
Στο τρίτο σενάριο από 14% σε 15% αντίστοιχα.
Στο τέταρτο σενάριο από 14% σε 13% αντίστοιχα.
Στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ καταλήγουν ότι οι διαφορές μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου σεναρίου δεν είναι πολύ μεγάλες. Το βασικό, όμως, ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το πρόβλημα του κουρέματος. Η ρευστότητά τους εξαρτάται ήδη από τις εγγυήσεις ελληνικών ομολόγων που τους παρέχει το Δημόσιο και καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Ηδη έχουν αντλήσει περίπου 55 δισ. ευρώ από το κράτος σε ομόλογα με τη μορφή προνομιούχων μετοχών.
Το πόρισμα
Αναμένεται επίσης ότι το πόρισμα της BlackRock θα αναδείξει τις αυξημένες επισφάλειές τους, πράγμα το οποίο θα τις οδηγήσει αναγκαστικά σε αύξηση των προβλέψεών τους και κατ' επέκταση των ζημιών τους.
Ετσι καθίσταται επιβεβλημένη και μόνο γι' αυτόν τον λόγο μια γενναία αύξηση του κεφαλαίου τους.
Η προσφυγή στο EFSF είναι αναπόφευκτη. Και για τον λόγο ότι το κούρεμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο του 21%, εκτός και αν αποφασίσει η ΕΚΤ να συνδράμει τις ευρωπαϊκές τράπεζες με χρηματοδότηση που θα στηρίξει την κεφαλαιοποίησή τους.
Post Top Ad
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011
Home
Unlabelled
Υψηλοί οι τόκοι για την Ελλάδα σε όποια εκδοχή και αν υιοθετηθεί