Τι θα συμβεί με τις μετοχές των τραπεζών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τι θα συμβεί με τις μετοχές των τραπεζών.

Πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους σχεδόν 300.000 κατόχους μετοχών Ελληνικών τραπεζών εν όψει του κουρέματος 50%:

Τουλάχιστον 30 δις , σε περίπτωση κουρέματος 50%, θα απαιτηθεί για πρόσθετη ενίσχυση των ταμείων και κυρίως των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ομόλογα ύψους 55 δις.

Αν δεν κατορθώσουν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να εξασφαλίσουν από την αγορά τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας «cor tier 1» στο 9%, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι τράπεζες θα στηριχθούν από το Δημόσιο ή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης..

Παροχή βοήθειας σε ποσοστό άνω του 10% του κεφαλαίου τους, όπως αναμένεται ότι θα απαιτηθεί για πολλά από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σημαίνει ότι το Δημόσιο θα ανακτήσει τον έλεγχο και την διοίκηση τους, σταθεροποιώντας και τονώνοντας έτσι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, διασφαλίζοντας απόλυτα τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Από την ενεργή παρέμβαση του Κράτους στις τράπεζες, δεν χάνουν οι φορολογούμενοι, αφού σε δύο χρόνια, μέσω πώλησης της συμμετοχή του, όπως προβλέπει ο νόμος, το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα χρήματα του.

Μόνοι μεγάλοι χαμένοι, από ένα κούρεμα 50% και πάνω είναι οι νυν μεγαλο-μέτοχοι των τραπεζών, αφού πρόσκαιρα δεν θα μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα κεφάλαια τους.

Από την ενεργή παρέμβαση του Δημοσίου πάντως δεν διατρέχουν κίνδυνο οι μικρο-μέτοχοι των τραπεζών (παρά τα όσα λέγονται σε ορισμένα παραδοσιακά μμε), καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο -σύμφωνα με πληροφορίες του Greece Salonika από ανώτερες τραπεζικές πηγές- θα συνεχιστεί κανονικά.
Bookmark and Share