Ομάδα κρούσης με 2.335 ελεγκτές συστήνει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Οι ελεγκτές θα τοποθετηθούν στις μεγαλύτερες Εφορίες της χώρας, στο ΣΔΟΕ, στην...Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θα είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας. Με το συμβόλαιο 8μηνης διάρκειας οι ελεγκτές δεσμεύονται για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων σε 24 δράσεις, ενώ θα ελέγχονται κάθε μήνα για την απόδοσή τους.Οι ελεγκτές έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και αποκτούν ρόλο ντετέκτιβ, αφού μεταξύ άλλων θα πρέπει:
Να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τους κινδύνους σημαντικών λαθών στις οικονομικές καταστάσεις επιχειρήσεων.
Να συγκεντρώσουν αποδείξεις τόσο στο ξεκίνημα όσο και κατά τη διάρκεια του ελέγχου για λάθη στις οικονομικές καταστάσεις που γίνονται από απάτη ή πλάνη.
Οπως ορίζεται στην απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας, δικαίωμα συμμετοχής στην ειδική ομάδα έχουν οι υπάλληλοι όλων των κλάδων του υπουργείου Οικονομικών, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ένα ποσοστό έως 5% υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για την επιλογή των ελεγκτών αξιολογούνται: η ειδική γραπτή δοκιμασία, η κατοχή τίτλων σπουδών συναφών με το αντικείμενο ελέγχου και είσπραξης, η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, η άριστη ή πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας και υπολογιστών, η προσωπικότητα των υποψηφίων με συνέντευξη που παρέχεται ενώπιον των μελών της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής Προσωπικού.
Μεταξύ των άλλων, οι 2.335 ελεγκτές αναλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις:
1. Πολλαπλασιασμός προληπτικών ελέγχων για έκδοση φορολογικών στοιχείων και συγκέντρωση στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ώστε να γίνει εφικτός ο έμμεσος τρόπος υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων και ειδικότερα του ΦΠΑ.
2. Καθιέρωση ελέγχου από το γραφείο για ένα ή για όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται με βάση τα στοιχεία του φακέλου, τα δελτία πληροφοριών, τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, τα στοιχεία που προσκομίζει ο ελεγχόμενος, πληροφορίες και από τη μηχανογραφική επεξεργασία δεδομένων της ΓΓΠΣ.
3. Παρακολούθηση στοχευμένου δείγματος επιχειρήσεων.
4. Χρησιμοποίηση της αυτοματοποιημένης διαδικασίας υπολογισμού του ΦΠΑ για φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, με την εφαρμογή της μεθόδου του στατιστικού υπολογισμού του φόρου.
5. Εφαρμογή τεχνικών έμμεσου προσδιορισμού των υποχρεώσεων με βάση τη μέθοδο ανάλυσης της ρευστότητας, τη μέθοδο τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά, καθαρής θέσης, κοστολόγησης και προσδιορισμού εισοδήματος βάσει αναλογιών.
Post Top Ad
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
2.335 ελεγκτές(!) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη