Χρηματιστήριο Αθηνών:Έχασε το 75% της αξίας του σε 2 χρόνια! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Χρηματιστήριο Αθηνών:Έχασε το 75% της αξίας του σε 2 χρόνια!


Στην επέτειο των δύο ετών από την έναρξη της «ελληνικής κρίσης», μόνο ως συντριβή μπορεί να χαρακτηριστεί η απώλεια που υπέστη το ελληνικό χρηματιστήριο από τον Νοέμβριο του 2009.


Τα στοιχεία μαρτυρούν το δράμα:
-75% της κεφαλαιοποίησής του. -72% από το «υψηλό» των 2.701 μονάδων (στις 6/11/2009). Από το τοπ 10 των χρηματιστηρίων με τη μεγαλύτερη απόδοση (τότε), στον πάτο των 82 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου, για δεύτερη διαδοχική χρονιά.


Η σωτηρία της Ελλάδας αποδείχτηκε «πολύ μεγάλο πράγμα», όπως λέει και ο στιχουργός. Τα στοιχεία για την οικονομία της χώρας είναι τόσο δραματικά χειρότερα απ’ ότι πριν από την κρίση, που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δύο εντελώς διαφορετικές χώρες. ΔΝΤ, Μνημόνιο, τρόικα, όχι μόνο δεν απέδωσαν, όχι μόνο η χώρα δεν σώθηκε, αλλά βούλιαξε σε βαθιά ύφεση. Επιπλέον, υπέστη δραματική χρηματοπιστωτική, χρηματιστηριακή, τραπεζική και κοινωνική βλάβη. Στο χρηματιστηριακό και χρηματοπιστωτικό πεδίο, τα δύο τελευταία χρόνια, αρκεί να εξετάσουμε το χτες και το σήμερα, μέσα από ψυχρά και αληθινά νούμερα.


Χρηματοπιστωτικός τομέας Η βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι ανεπανόρθωτη. Η αποχή της από τις αγορές κεφαλαίων για την άντληση δανείων είναι σχεδόν δεδομένη, για πολλά χρόνια.


● Την 1η Νοεμβρίου 2009, η Ελλάδα δανειζόταν με 4,5% σε ορίζοντα δεκαετίας. Σήμερα, το επιτόκιο 10ετίας ανέρχεται σε 24%. Πλέον η χώρα δανείζεται με 4,86% σε ορίζοντα εξαμήνου, περισσότερο απ’ ό,τι για δέκα χρόνια, το 2009.

● Την ίδια ημερομηνία, η Ελλάδα δανειζόταν με 1,28%, σε ορίζοντα διετίας. Τώρα, το επιτόκιο διετίας ανέρχεται σε 76,6%.

● Τα CDS 5 ετών για την Ελλάδα βρίσκονταν στις 120 μονάδες βάσης, τον Νοέμβριο του 2009. Σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 6.000 μονάδες βάσης.

● Οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες το 2009. Σήμερα, αποτιμώνται στο 99,9%.

● Τον Νοέμβριο του 2009, η Ελλάδα βρισκόταν στην κατηγορία Α’ ως προς τη βαθμολογία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Δύο χρόνια αργότερα, έχει βρεθεί στην κατηγορία C, με την απειλή να περάσει στην D (πτώχευση).

● Τον Νοέμβριο του 2009, τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνταν ασφαλή και βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια των μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών. Σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πιο τοξικά παγκοσμίως και οι διεθνείς επενδυτές κάνουν τα πάντα, για να απαλλάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους από αυτά.

Η ζημιά που έχει υποστεί η χώρα στον χρηματιστηριακό τομέα, κάνει το κραχ του 1929 να μοιάζει με πρόσκαιρη πτώση.

● Το ελληνικό χρηματιστήριο υπέστη συντριβή. Έχασε, από τον Οκτώβριο του 2009, το 75% της κεφαλαιοποίησής του, φτάνοντας σήμερα στα 31 δισ. ευρώ.

● Οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες συρρικνώθηκαν, σε πρωτοφανή βαθμό ως προς το χρηματιστηριακό μέγεθός τους και τη χρηματιστηριακή αξία τους.

● Εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα στα χαρτοφυλάκιά τους, βλέποντας τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται.

● Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες, μεταξύ των 82 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου, για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Μέχρι την 1/11/2009 βρισκόταν στο τοπ 10 των χρηματιστηρίων με τη μεγαλύτερη απόδοση.

● Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν, το 2009, αναπτυγμένη. Σήμερα, θεωρείται πλέον αναδυόμενη, αν και παραμένει, από τον οίκο FTSE, στην κατηγορία των ώριμων αγορών.


Όσον αφορά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, το 2009 εξακολουθούσε να είναι ο ισχυρότερος των Βαλκανίων και ένας από τους πιο ανθεκτικούς στη διεθνή τραπεζική κρίση και στην κατάρρευση της Lehman Brothers. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι 4,8 δισ. ευρώ. Μόλις την περασμένη Τρίτη, είδαμε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών. Πριν από δύο χρόνια, η μετοχή είχε βρεθεί στα 24 ευρώ, ενώ την εβδομάδα που πέρασε, στα 1,44. Πλέον, η μετοχική της αξία, είναι η μόνη πάνω από ένα ευρώ! Η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σήμερα, αποτυπώνει τη ζημιά:

● Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ και από τις εγγυήσεις του ελληνικού κράτους.

● Η χρηματιστηριακή τους αξία έχει εξανεμιστεί.

● Αντιμετωπίζουν την πιθανότητα δραματικών απωλειών, με κούρεμα της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

● Έχουν δει τα επίπεδα των καταθέσεων να βουλιάζουν, με την εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, να είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε τα τελευταία 40 χρόνια
Bookmark and Share