BBC: Θα πρέπει να λυπόμαστε τους Έλληνες; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

BBC: Θα πρέπει να λυπόμαστε τους Έλληνες;





Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και απειλεί με κατάρρευση ολόκληρη την ευρωζώνη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.




«Τι θα πρέπει να νιώθουμε για την Ελλάδα; Λύπη ή οργή;», προσθέτει το δημοσίευμα, που παραθέτει δύο...
διαφορετικές απόψεις επί του θέματος.

Ο Νίκολας Γουάλτον, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις επισημαίνει: «όχι, δεν θα πρέπει να νιώθουμε συμπάθεια για την Ελλάδα» και αναφέρει ως παραδείγματα ότι στην Ελλάδα κάθε πρωθυπουργός έχει δικαίωμα για υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ενώ υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες Πόρσε παρά φορολογούμενοι που δηλώνουν ποσά πάνω από 50.000 ευρώ.

«Η Ελλάδα επωφελήθηκε από τα προνόμια του να είναι μέλος της ευρωζώνης. Αντί να χρησιμοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια και τους μηχανισμούς για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, οι Έλληνες πολιτικοί συνέχισαν να εξαγοράζουν υποστήριξη κάνοντας προσλήψεις. Αλλά και οι Έλληνες έπαιξαν. Το εθνικό παιχνίδι της φοροδιαφυγής συνεχίστηκε σε ολυμπιακές επιδόσεις, ενώ τα κρατικά στοιχεία «μαγειρεύτηκαν».

Βέβαια, δεν φταίνε μόνον οι Έλληνες, αλλά από το να κατηγορούμε ή να νιώθουμε άσχημα για αυτούς είναι λάθος, καθώς η πραγματική προτεραιότητα είναι να βγει η Ευρώπη από την κρίση. «Δεν είναι τώρα η ώρα για να νιώθουμε λύπη για τους Έλληνες», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Σάιμον Τίλφορντ, μέλος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων υποστήριξε: «Θα πρέπει να νιώθουμε λύπη για τους Έλληνες, γιατί τους ζητήθηκε να κάνουν τα αδύνατα δυνατά τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουν επιβάλλει κρατικές περικοπές μεγαλύτερες από κάθε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία», ανέφερε.

Βέβαια, ο Τίλφορντ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Έλληνες ήταν οι αρχιτέκτονες της καταστροφής τους, ωστόσο καμία χώρα δεν μπορεί να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε ένα βιώσιμο μονοπάτι, με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση και σε βαθιά ύφεση.

Και τώρα, παρά το γεγονός ότι η στρατηγική επί δύο χρόνια απέτυχε, η Ελλάδα καλείται εκ νέου να επιβάλλει περαιτέρω μειώσεις στο δημόσιο τομέα.

Είναι μια δραματική κατάσταση για την Ελλάδα, αναφέρει ο Τίλφορντ, σημειώνοντας ότι δεν νιώθει συμπάθεια για την ελίτ, αλλά για τους πολίτες, που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική στενότητα, χωρίς φως στο βάθος του τούνελ.
Bookmark and Share