Για το “χάος” που επικρατεί στη χώρα μιλούν σήμερα όλα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ με δημοσιεύματα και αναλύσεις. Κοινός τόπος είναι ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται και το μέλλον της χώρας είναι στον “αέρα”.
Το BBC αναφέρεται στην...συνάντηση Παπούλια – Σαμαρά που διεξάγεται “ενώ η χώρα παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά την κρίση χρέους”. “Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς αρνείται να συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που προτείνει ο Παπανδρέου, καθώς θεωρεί 'επικίνδυνο' τον πρωθυπουργό και ζητά άμεσα εκλογές”, αναφέρει ο συντάκτης.
Ωστόσο ο πρωθυοπυργός, προσθέτει το BBC, υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές μέχρι να εγκριθεί το νέο δάνειο, χαρακτηρίζοντας με τη σειρά τους τις εκλογές “καταστροφικές”.
Η γερμανική Deutsche Welle αναφέρει ότι οι ελπίδες για κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα βρίσκονται στο ζενίθ, ωστόσο η Αντιπολίτευση απαιτεί άμεσα εκλογές. “Ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, ένα σενάριο που απορρίπτει ο πρωθυπουργός ως 'καταστροφή'” αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Για αδιέξοδο μιλά και ο βρετανικός Guardian που αναφέρει ότι “στο πολωμένο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας δεν θα είναι εύκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Τα χαρακώματα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς που διαμορφώθηκαν στον αιματηρό εμφύλιο και στην δικτατορία παραμένουν βαθιά”. “Η πρόταση Παπανδρέου απορρίφθηκε άμεσα από την συντηρητική αντιπολίτευση, που κάλεσε να γίνουν άμεσα εκλογές” τονίζεται.
Η εφημερίδα αναφέρει και τη δήλωση του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ο οποίος λέει πως ο χειρότερος φόβος του είναι μήπως η κατάσταση “βγει εκτός ελέγχου”. “Όλα είναι ανοιχτά και απρόβλεπτα. Το παιχνίδι είναι ανοικτό και πολύ επικίνδυνο” αναφέρει και προσθέτει: “Φοβάμαι πολλά πράγματα, μήπως η Ελλάδα διωχθεί από το ευρώ και οι επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο, ότι θα ξεσπάσει βία και θα φουντώσει ο αυταρχισμός. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλες τέτοιες εποχές, στην Ελλάδα ή αλλού”.
“Λίγες ώρες αφού η κυβέρνηση της Ελλάδας κέρδισε κρίσιμη ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη της Βουλής, που έκανε πιο πιθανή την συνέχεια χορήγησης της εξωτερικής βοήθειας, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν επιδοθεί σε ακριβώς αυτή την αντιπαράθεση που οδήγησε τις αγορές σε αναταραχή την περασμένη εβδομάδα” αναφέρουν οι New York Times.
Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι “η πολιτική κρίση στην Ελλάδα έρχεται τη χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη, καθώς η ΕΕ θέλει το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την νέα συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία”.
Πολιτικός αναλυτής που μιλά στην εφημερίδα αναφέρει ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή εγκαταλείψει την Ευρωζώνη πριν η ΕΕ δημιουργήσει έναν μηχανισμό ικανό να σώσει την Ιταλία, θα “καταποντιστεί ολόκληρο το ευρωσύστημα”.
“Γι' αυτό η Μέρκελ και Σαρκοζί θα κάνουν τα πάντα για να πείσουν όποιον κι αν κυβερνήσει την Ελλάδα να πάρει το φάρμακο που έχουν φτιάξει, ώστε να πειστούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της” προσθέτει ο Τσαρλς Γκραντ