Αναβιώνει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας μετά την έξαρση εθνοτικής βίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αναβιώνει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας μετά την έξαρση εθνοτικής βίας

Επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας, που πάγωσαν στα μέσα του έτους στη σκιά σοβαρών επεισοδίων εθνοτικής βίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Η επιστροφή στο διάλογο και η...
ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων συναρτάται απόλυτα με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου η Σερβία αναμένεται να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, ωστόσο δεν θα συνοδεύεται από ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων δεδομένης της έντασης που παραμένει στο Κόσοβο.

Επιβραβεύοντας τη Σερβία για τη σύλληψη και έκδοση του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη, η Κομισιόν εισηγήθηκε τον Οκτώβριο στους «27» τη χορήγηση καθεστώτος υπό ένταξης χώρας, όμως συνδέει τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το διάλογο με το Κόσοβο και την καταγραφή προόδου στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ως επίσημο όρο προς τη Σερβία, τονίζει πως είναι απαραίτητη η εγκαθίδρυση «σχέσεων καλής γειτονίας».

Στις διαβουλεύσεις που επαναλαμβάνονται στις Βρυξέλλες υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ πρόκειται να τεθεί επί τάπητος και η τελωνειακή διαμάχη που πυροδότησε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο κύμα εθνοτικής βίας στο βόρειο Κόσοβο, με συνέπεια το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό 11 ατόμων -επτά Σέρβων και τεσσάρων στρατιωτών της ΝΑΤΟϊκής δύναμης.

Η απόφαση της Πρίστινας να τοποθετήσει τελωνειακούς υπαλλήλους στις διαβάσεις του Μπίρνιακ και του Γιάρινιε στο βόρειο Κόσοβο ως απόπειρα εγκαθίδρυσης της κυριαρχίας της σε όλη την επικράτεια του Κοσόβου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Σέρβων και είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις και να τοποθετηθούν οδοφράγματα από τους τελευταίους.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε πως τα βασικά ζητήματα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες θα είναι η παρουσία αξιωματούχων της Πρίστινας σε περιφερειακές συναντήσεις, τα διοικητικά, όπως τόνισε, σύνορα στο βόρειο Κόσοβο, καθώς και το ζήτημα των πανεπιστημιακών διπλωμάτων.

Στην «ατζέντα» βρίσκονται επίσης ζητήματα όπως η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες. Διπλωμάτης με έδρα τις Βρυξέλλες δήλωσε ακόμη στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων πως ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος στον διάλογο είναι και αυτό της αναγνώρισης των πανεπιστημιακών διπλωμάτων


Bookmark and Share