Πλησιάζει η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Πλησιάζει η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών...


  • Μάχη παρασκηνίου μαίνεται στον τραπεζικό κλάδο, με επίκεντρο την κρατικοποίηση του συστήματος.

  • Ο κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους οι 500.000 και πλέον Έλληνες και ξένοι μικρομέτοχοι των τραπεζών, έχει αυξηθεί δραματικά.
Η Γερμανία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση: οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέτες θα διασφαλιστούν με κεφάλαια από το ΤΧΣ. Αλλά δεν εγγυάται για τους μετόχους των τραπεζών.
Με τις κοινές μετοχές...
λόγω του dilution, οι μέτοχοι, μικροί και μεγάλοι, θα χάσουν σχεδόν τα πάντα. Με τις προνομιούχες, η κατάσταση είναι πιο ελέγξιμη. Υπάρχει η πιθανότητα ανάκαμψης. Ωστόσο, και το βράδυ της Τρίτης ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών θα πραγματοποιηθούν με κοινές μετοχές. Ουσιαστικά, απέκλεισε την έκδοση προνομιούχων μετοχών για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Ακόμη, επιδιώκεται η βέλτιστη λύση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση έθεσε το θέμα για την εναλλακτική λύση των προνομιούχων μετοχών, στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου. Αλλά διαφώνησε η Γερμανία και άλλες χώρες, γι’ αυτό δεν έκλεισε το θέμα οριστικά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) και ο επικεφαλής του Τσαρλς Νταλάρα έστειλαν, πριν από λίγες ημέρες, επιστολές σε τράπεζες και θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης. Σε αυτές, συμπεριλαμβανόταν και η εκδοχή των προνομιούχων μετοχών, ως μέθοδος κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Οι προνομιούχες μετοχές δεν μπορούν, και δεν πρέπει, να χρησιμοποιηθούν οριζόντια, δηλαδή για όλους. Πρέπει να τεθούν αυστηρότατα κριτήρια. Από την άλλη, δεν πρέπει να αποκλειστούν ως μέθοδος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια; Αυτά που ήδη ισχύουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα οποία βεβιασμένα, άκομψα και ατελώς η κυβέρνηση απενεργοποίησε. Όσες τράπεζες πληρούν, π.χ. το 8%, ως βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (π.χ., η Εθνική που έχει υψηλό δείκτη) να μπορούν να προσφύγουν στο ΤΧΣ, με προνομιούχες μετοχές. Όσες τράπεζες δεν πληρούν αυτό το κριτήριο, τότε, αυτομάτως, να προσφεύγουν στο ΤΧΣ. Το οποίο θα εκδίδει μόνο κοινές μετοχές και αυτομάτως θα επέρχεται η κρατικοποίηση.

Το κομβικό ερώτημα είναι: Το όριο του 8% στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα ισχύει πριν ή μετά την υλοποίηση του haircut (της απομείωσης του χρέους κατά 50%;) Η διευκρίνιση αυτή είναι άκρως σημαντική. Αν το 8% ισχύσει μετά την απομείωση του χρέους, οι περισσότερες τράπεζες δεν θα πληρούν το κριτήριο. Άρα θα οδηγηθούν στο ΤΧΣ, το οποίο θα εκδώσει κοινές μετοχές.

Το πιθανό σενάριο

Θα υπάρξουν κρατικοποιήσεις τραπεζών. Αυτή τη στιγμή, είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ίσως το μοναδικό σενάριο… Οι τράπεζες χρειάζονται πάνω από 18-19 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, λόγω του haircut και της BlackRock. Οι μέτοχοι δεν μπορούν να συνεισφέρουν τόσα χρήματα, όταν, μάλιστα, όλες οι τράπεζες αποτιμώνται στα 4,3 δισ. ευρώ, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους στο χρηματιστήριο. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι τράπεζες να κρατικοποιηθούν.

Με τη διαδικασία της κρατικοποίησης, εφόσον πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές, το ΤΧΣ θα παραμείνει μέτοχος μέχρι 2 χρόνια. Στη συνέχεια, θα πουλήσει τις συμμετοχές του. Η κρατικοποίηση δεν θα σημάνει, επίσης, και απομάκρυνση διοικήσεων. Οι περισσότερες διοικήσεις θα συνεχίσουν να διοικούν τις τράπεζες, υπό την αυστηρή εποπτεία του ΤΧΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share