«Πάγωσε» η υποψηφιότητα Πετσάλνικου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Πάγωσε» η υποψηφιότητα Πετσάλνικου.


  • Υπέρ Παπαδήμου η κοινωνία που βαρέθηκε τα μικροπολιτικά παιχνιδάκια εις βάρος της.
  • Στον Γ.Παπανδρέου «πετάει το μπαλάκι» ο Σαμαράς
  • Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αύριο στις 10:00 με συμμετοχή Καρατζαφέρη

Ραγδαίες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις μετά την υπαναχώρηση Παπανδρέου και μάλιστα στο παρά ένα, ως προς την πρότασή του να αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο νυν...
πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.


Υπό το βάρος των αντιδράσεων βουλευτών και κορυφαίων υπουργών του ΠΑΣΟΚ και του βεβαρυμένου κλίματος στην κοινωνία, που φέρεται να επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γ. Παπανδρέου όχι μόνο αναγκάστηκε να «παγώσει» την πρόταση Πετσάλνικου αλλά να επικοινωνήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τον κ. Παπαδήμο, διερευνώντας τις προθέσεις του.


Λίγο πριν ο ίδιος, είχε φωτογραφίσει ως δεδομένη την λύση Πετσάλνικου, ανακοινώνοντας στο τελευταίο (;) του διάγγελμα ότι επίκειται ιδιαίτερα θεσμική λύση για την κάλυψη της θέσης του πρωθυπουργού.


Πρόκειται για τη δεύτερη αναδίπλωση Παπανδρέου μέσα σε ένα 24ώρο υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων αλλά και του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία. Είχε προηγηθεί αυτή του τέως προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, που όπως ο ίδιος αποκάλυψε, προτάθηκε από τον πρωθυπουργό, έγινε δεκτή από τον κ. Σαμαρά, αλλά προσέκρουσε σε αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.


Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καλείται μέχρι τις 10 το πρωί της Πέμπτης, πριν δηλαδή το νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο κ. Καρατζαφέρης, να τα βρει με τον κ. Παπαδήμο ή να παρουσιάσει μια άλλη πρόταση με την οποία θα συμφωνεί η κοινοβουλευτική του ομάδα.


Ο κ. Σαμαράς φρόντισε, να τονίσει ότι η καυτή πατάτα ήταν και παραμένει στα χέρια Παπανδρέου τονίζοντας με δήλωσή του μετά τη συνάντηση στην Προεδρία της Δημοκρατίας ότι η Ν.Δ. δεν είχε και δεν έχει θέμα με τα προτεινόμενα πρόσωπα.


« Πολλοί φαίνεται ότι θα το ήθελαν αλλά η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Την πρωτοβουλία για την πρόταση για τον νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία. Εμένα το πρόβλημα μου δεν είναι τα πρόσωπα. Το πρόβλημα μου είναι να ξεμπλοκάρει η 6η δόση να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε "Θέλουμε εκλογές για να μιλήσει ο ελληνικός λαός".


Στη συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να διαμήνυσε στον Γ. Παπανδρέου ότι δεν έχει πρόβλημα με το όνομα του πρωθυπουργού είτε αυτό είναι του Φ. Πετσάλνικου είτε του Λουκά Παπαδήμου ή κάποιο άλλο.


Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης υποστήριξε οτί "ποτέ δεν προτάθηκε στη Νέα Δημοκρατία το όνομα του Λ. Παπαδήμου. Εάν είχε προταθεί, ο Σαμαράς θα έλεγε ναι".


Ωστόσο διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι έγινε πρόταση στον Σαμαρά για Λ. Παπαδήμο αλλά ο ίδιος αρνήθηκε. Υπενθυμίζεται δε ότι κύκλοι του κ. Βενιζέλου άφηναν αιχμές για το Μαξίμου σημειώνοντας ότι η αρθρογραφία του κ. Παπαδήμου για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ήταν αυτό που αποτέλεσε εμπόδιο και όχι το βέτο του Αντιπροέδρου, όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα.


Στην υπαναχώρηση Παπανδρέου έπαιξαν ρόλο, αν και όχι σημαντικό τόσο οι καταγγελίες της κας Μπακογιάννη όσο και η αποχώρηση διαμαρτυρίας του κ. Καρατζαφέρη από το προεδρικό μέγαρο. Εμφανώς εκνευρισμένος ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποχώρησε καταγγέλλοντας "παιχνίδια τακτικής Παπανδρέου–Σαμαρά τα οποία παρασύρουν τον πρόεδρο Δημοκρατίας".


Όλα αυτά συνέβησαν ενώ υπήρξε ισχυρή πίεση στελεχών από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος υπέρ της λύσης Λ. Παπαδήμου, με την οποία συντάχθηκε και σύσσωμη σχεδόν η αγορά.


Το απόγευμα η κα. Ντόρα Μπακογιάννη, αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας ζήτησε να συμφωνήσουν Παπανδρέου και Σαμαράς στην ανάληψη της διακυβέρνησης από τον κ. Λ. Παπαδήμο, κατηγορώντας τους ότι θυσιάζουν το συμφέρον της χώρας σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.


Υπέρ του κ. Παπαδήμου τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και η κα. Διαμαντοπούλου, όπως και ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι η χώρα στις κρίσιμες στιγμές για την ίδια και την Ευρώπη χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής σε εσωτερικό και εξωτερικό με βαθειά γνώση των οικονομικών θεμάτων και εγνωσμένη επάρκεια στο θέμα της δανειακής σύμβασης.


Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο για το φιάσκο


Προκειμένου να κατευνασθούν οι αντιδράσεις, κύκλοι του Μαξίμου διευκρίνιζουν ότι η λύση Παπαδήμου πάγωσε εξαιτίας των ενστάσεων που είχε ο ίδιος μετά την δήλωση Σαμαρά ότι δεν υπογράφει τις δεσμεύσεις που ζήτησε η Κομισιόν.


Διαρροές που δεν στέκονται καθώς όσοι γνωρίζουν τον κ. Παπαδήμο διαβεβαιώνουν ότι μέχρι και χθες το απόγευμα δεν υπήρξε ούτε καν τηλεφωνική επαφή του με τον κ. Παπανδρέου. "Μια φορά μίλησε, και αυτό με δική του πρωτοβουλία, με την κα. Βαρτζελή" αναφέρουν οι ίδιοι, χωρίς να σχολιάζουν αν όντως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Η αγορά παρακολουθεί έκπληκτη τους βυζαντινισμούς που εκτυλίσσονται στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μετά το 1974. Την ώρα όπου οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία δοκιμάζουν τις αντοχές του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, καθιστώντας την Ελλάδα αχρείαστο «πονοκέφαλο» ή, ακόμη χειρότερα, ευκαιρία παραδειγματισμού, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς δείχνουν ανήμποροι να αρθούν από τις εσωκομματικές ισορροπίες
Bookmark and Share