Το ρωσικό σκάφος Phobos-Grunt (εικόνα) αναμένεται να εισέλθει σταδιακά στη γήινη ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας αρκετούς τόνους τοξικών καυσίμων.
Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt, που εκτοξεύτηκε την Τρίτη, δεν μπόρεσε να λάβει την τελική πορεία του προς τον Άρη και μπορεί να θεωρηθεί «χαμένο», καθώς οι... προσπάθειες για ανάκτηση του ελέγχου εξ αποστάσεως απέτυχαν, δήλωσε το Σάββατο πηγή του διαστημικού τομέα στον πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Όλες οι προσπάθειες για να λάβουμε δεδομένα τηλεμετρίας από το Phobos-Grunt και να ενεργοποιήσουμε το σύστημα ελέγχου απέτυχαν. Μπορούμε να θεωρήσουμε το διαστημικό σκάφος χαμένο» δήλωσε η πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την αποτυχία αυτή τις επόμενες ημέρες.
Το Phobos-Grunt εκτοξεύτηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με ένα πύραυλο μεταφορέα Zenit από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Όμως, παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη αντί να προωθηθεί από τους κινητήρες, με τους οποίους είναι εξοπλισμένο προς τον Φόβο, το δορυφόρο του Άρη, και Ρώσοι ειδικοί προσπαθούν από τότε να ανακτήσουν εξ αποστάσεως τον έλεγχο για να λάβει την τελική πορεία του.
Μετά την αποτυχία των προσπαθειών, το σκάφος αναμένεται να εισέλθει σταδιακά στη γήινη ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας αρκετούς τόνους τοξικών καυσίμων.
Διάφορες εκτιμήσεις για το πότε θα μπορούσε να συντριβεί η αποστολή εμφανίζονται στα ρωσικά μέσα. «Πιστεύω ότι δεν θα πέσει πίσω στη Γη πριν από τις 3 Δεκεμβρίου» εκτίμησε πηγή του πρακτορείου RIA Novosti.
Η αποτυχία θα ερχόταν να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων ατυχημάτων που έχουν ντροπιάσει τους τελευταίους μήνες τη Roscosmos, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.
Το Fobos-Grunt, κόστους 165 εκατ. δολαρίων, θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια.
Επρόκειτο να αναχωρήσει την Τετάρτη σε ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών μέχρι τον Φόβο.
Μετά την προσεδάφισή του στο μικροσκοπικό φεγγάρι, θα συνέλεγε δείγματα εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.