Εκτός λειτουργίας η... Θεσσαλονίκη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Εκτός λειτουργίας η... Θεσσαλονίκη

Πολλά σκουπίδια, ακόμη περισσότερα διπλοπαρκαρισμένα και ελλείψεις ακόμη και βασικών για τη λειτουργία ενός δήμου στοιχείων, όπως για παράδειγμα λαμπτήρων και ασφάλτου, είναι μερικά από τα προβλήματα που βιώνει καθημερινά ο δημότης της Θεσσαλονίκης.
  • Οι πολίτες μιλούν για αίσθηση βρομιάς γενικότερα στην πόλη, είτε λόγω άπλυτων κάδων, είτε λόγω ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου στους υπαλλήλους του σαρώματος, είτε λόγω αφισών για εκδηλώσεις και πάρτι, που αναρτώνται πια ανεξέλεγκτα και κανείς δε φαίνεται να νοιάζεται...
Στους δέκα πρώτους μήνες της διοίκησης Μπουτάρη, είναι εμφανής η... διάθεση της δημοτικής αρχής να αλλάξει πολλά από τα θεωρούμενα ως κακώς κείμενα της πόλης. Ωστόσο, σε επίπεδο αποτελέσματος μένουν πολλά ακόμη να γίνουν...


«Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε είναι η μη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις που αφορούν την πόλη γενικότερα», είπε ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αφορούσε τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. «Τα σκουπίδια, οι παράνομες αφισοκολλήσεις, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, όλα αυτά δεν αρέσουν στους τουρίστες. Πρέπει να δούμε πώς δε θα είναι η πόλη ξέφραγο αμπέλι», είχε πει στην ίδια συνέντευξη, παραδεχόμενος τη δυσλειτουργία που εμφανίζει η Θεσσαλονίκη σε διάφορους τομείς.


Ως αντιστάθμισμα, μάλιστα, για αυτήν την τρόπο τινά «αδιαφορία» των πολιτών, ο δήμαρχος πρότεινε και δημοσίως (γιατί πρόκειται για κάτι που κατ' ιδίαν το λέει και το ξαναλέει σε συνομιλητές και συνεργάτες του) το πρόγραμμα «υιοθέτηση γειτονιάς», το οποίο προβλέπει οι ίδιοι οι πολίτες να δράσουν εθελοντικά σε όλους τους τομείς που θα μπορούσαν να κάνουν πιο όμορφη και σίγουρα πιο λειτουργική τη γειτονιά τους.


Ωστόσο, τόσο πολίτες, όσο και παρατάξεις της αντιπολίτευσης συχνά πυκνά στις τοποθετήσεις τους αναρωτιούνται σε ποιο σημείο τελειώνει η ευθύνη του ίδιου του δήμου και πού αρχίζει ο εθελοντισμός. Με ποια λογική, δηλαδή, πράγματα που θα πρέπει να κάνουν οι 4.500 υπάλληλοι του δήμου, με την καθοδήγηση φυσικά των αντιδημάρχων και του δημάρχου, καλούνται να τα αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες; Ακόμη όμως κι αν οι πολίτες δεν είμαστε τόσο ευσυνείδητοι και... Ευρωπαίοι, ποιος έχει την αρμοδιότητα να βάλει μια τάξη στην πόλη;


Τα δύο μεγάλα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η διοίκηση Μπουτάρη είναι αφενός η έλλειψη χρημάτων, αφετέρου η αρχική τουλάχιστον ρήξη με τους υπαλλήλους του δήμου, που κάνει τη διοίκηση επιφυλακτική στο να εγκρίνει και την ωθεί στο να διπλοτσεκάρει διαδικασίες που αφορούν ακόμη και τη διενέργεια «συνηθισμένων» διαγωνισμών, όπως η προμήθεια λαμπτήρων και ηλεκτρολογικού υλικού, κάτι που όμως έχει, για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα να είναι θεοσκότεινη ακόμη και η... Π. Π. Γερμανού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!


Σκουπίδια


Αναμφισβήτητα, το πιο έντονο (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, αλλά και τη σοβαρότητα) πρόβλημα που απασχόλησε το δήμο επί ημερών Μπουτάρη -αν και θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι λόφοι σκουπιδιών είχαν αρχίσει να κάνουν συχνά την εμφάνισή τους και στο τέλος του 2010- είναι τα απορρίμματα. Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος ήταν η απομάκρυνση μέσα σε οκτώ μόλις μήνες του πρώτου αντιδημάρχου Καθαριότητας της διοίκησης Μπουτάρη, Στάθη Αβραμίδη, και η αντικατάστασή του το Σεπτέμβριο από το νυν αντιδήμαρχο, Θανάση Παππά.


Στην αρχή, το πρόβλημα εντοπιζόταν στα χαλασμένα απορριμματοφόρα, μετά «αγκάθι» αποτέλεσαν οι εργαζόμενοι, στο ενδιάμεσο και πάλι ήρθαν στο προσκήνιο οι βλάβες σε απορριμματοφόρα, ενώ λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Κοινό χαρακτηριστικό σε κάθε «κρίση σκουπιδιών» ήταν οι απελπιστικά αργοί ρυθμοί αποκομιδής των σωρευμένων απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να ζει τις περισσότερες μέρες του χρόνου υπό το... κράτος των σκουπιδιών.


Ωστόσο, οι πολίτες μιλούν για αίσθηση βρομιάς γενικότερα στην πόλη, είτε λόγω άπλυτων κάδων, είτε λόγω ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου στους υπαλλήλους του σαρώματος, είτε λόγω αφισών για εκδηλώσεις και πάρτι, που αναρτώνται πια ανεξέλεγκτα και κανείς δε φαίνεται να νοιάζεται.
Εξαρχής, η πρόθεση της διοίκησης Μπουτάρη ήταν να δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση ως ριζική λύση στο πρόβλημα, υπό την έννοια ότι η επιτυχία της θα επέφερε σαφή μείωση του όγκου των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, διακόπηκε η συνεργασία του δήμου με το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, που μέχρι τότε είχε την ευθύνη ανακύκλωσης στα τρία από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα, συνεργασία που θεωρήθηκε ότι δεν απέδιδε τα αναμενόμενα. Ετσι, ο δήμος ανέθεσε την ανακύκλωση στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και οι μπλε κάδοι έκαναν ήδη την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της πόλης, κάτι που καταγράφεται στα θετικά της δημοτικής αρχής. Μόνο που «πνίγονται» από σακούλες με οργανικά απορρίμματα, οι οποίες δε χωρούν στους κανονικούς κάδους...
Ρεπορτάζ:Eυτυχία Βατάλη Πηγή:Αγγελιοφόρος της Κυριακής
Bookmark and Share