Μέρκελ, Σαρκοζί, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Ρεν, Μπαρόζο και Ρόμπαϊ αποτελούν τη νέα ανεπίσημη ηγεσία της Ευρώπης,
η οποία έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Ευρώπη και να βρει λύση στην κρίση χρέους.
Η Ευρώπη έχει νέα, ανεπίσημη ηγεσία, ένα πολιτμπιρό της ευρωζώνης, που έχει στόχο να βρει λύση για την κρίση χρέους όπως αποκαλύπτει ο Πολ Τέιλορ στο Reuters.
Η σκιώδης αυτή ομάδα αποκαλείται Ομάδα της Φρανκφούρτης έχει πάρει μέσα σε λίγες εβδομάδες τα ηνία της... πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.
Την Ομάδα της Φρανκούρτης συγκροτούν η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Η Ομάδα της Φρανκφούρτης, σύμφωνα με το Reuters, έχει στόχο να γεφυρώσει το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης και ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν τη γερμανική εμμονή για πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με μια ανεξάρτητη ΕΚΤ που έχει μοναδικό στόχο να καταπολεμά τον πληθωρισμό και σε όσους ζητούν πιο ολοκληρωμένη και επεκτατική οικονομική και νομισματική ένωση.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αντιδρούν στη δημιουργία αυτού του σκιώδους πολιτμπιρό της Ευρώπης, κυρίως επειδή αυτές έχουν μείνει έξω από τη λήψη αποφάσεων. Χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία, όπου η κοινή γνώμη τάσσεται ενάντια στην επιπλέον χορήγηση πακέτων βοήθειας σε χώρες της ευρωζώνης, έχουν αρχίσει να αντιδρούν για αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από την πλάτη τους.
«Οι θεσμοί της ευρωζώνης δεν είναι σχεδιασμένοι για τη διαχείριση κρίσης οπότε χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις. Σε μια έκτακτη ανάγκη όπως αυτή χρειαζόμαστε μια δομή που να λειτουργεί», απαντά αξιωματούχος της ΕΕ που έχει γνώση της λειτουργίας της Ομάδας της Φρανκφούρτης.
Η Ομάδα της Φρανκφούρτης, όπως αποκαλύπτει ο Πολ Τέιλορ στο Reuters, συναντήθηκε τέσσερις φορές στο παρασκήνιο του G20 που συνεκλήθη την περασμένη εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή) στις Κάννες με διπλό σκοπό: να στείλει τελεσίγραφο στην Ελλάδα ότι δεν θα λάβει την επόμενη δόση αν δεν τηρήσει όλα έχει υποσχεθεί με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και να πιέσει την Ιταλία να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η ιταλική κυβέρνηση χωρίς να τις έχει προχωρήσει, επιτρέποντας ταυτόχρονα στο ΔΝΤ να επιβλέπει τη Ρώμη.
ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ.
Σε μια αυτές από τις συναντήσεις του πολιτμπιρό της Ευρώπης στις Κάννες παρευρέθη και ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στη συνέχεια αστειεύτηκε για το «εντατικό μάθημα» που πήρε - όπως το χαρακτήρισε - στο πώς ασκείται η πολιτική στην Ευρώπη.
Στη συνάντηση αυτή, όπως αποκάλυψαν στο Reuters δύο από τους παρευρισκομένους που δεν κατονομάζονται, ο Ομπάμα πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από την ΕΚΤ για να ενισχύσουν την άμυνά τους απέναντι στην κρίση - κάτι που δεν δέχτηκαν η Μέρκελ και ο Ντράγκι. Ο Ομπάμα επίσης πρότεινε να δανειστούν οι ευρωπαϊκές χώρες από το ΔΝΤ για να αντιμετωπιστεί το ντόμινο από την ελληνική κρίση.Τα Νέα.