Προς νέα σύνοδο των G20 πριν τα Χριστούγεννα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Προς νέα σύνοδο των G20 πριν τα Χριστούγεννα


Οι ηγέτες των κρατών της G20, πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, να ξανασυναντηθούν σύντομα, πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναφορικά με τη διεθνή θωράκιση της Ελλάδας.
  • Άγνωστο ακόμα το αν θα κληθεί και πάλι ο -νέος- Έλληνας Πρωθυπουργός...
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της... εφημερίδας, οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο στις Κάνες, έφτασαν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες, το τριμερές πακέτο που προτάθηκε από την Γαλλία μπλόκαρε από το «βέτο» που έθεσε σε μια του πτυχή, η γερμανική Bundesbank.


Αν η γερμανική κεντρική τράπεζα – η οποία έχει τον ανεξάρτητο έλεγχο των συναλλαγματικών αποθεματικών της Γερμανίας – καθησυχαστεί, τότε μια σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G20, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε γαλλικό έδαφος εντός Νοεμβρίου, είτε στο Μεξικό το Δεκέμβριο. Δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία το Φεβρουάριο του 2012.

Η ιδέα της πραγματοποίησης άλλης μίας συνόδου των G20 πριν από το Φεβρουάριο, έχει και την υποστήριξη του Καναδού υπουργού Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου το περασμένο Σάββατο, από το Βερολίνο «δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ (σ.σ. μέχρι το Φεβρουάριο). Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών».

Η - παρ’ ολίγο – συμφωνία της περασμένης συνόδου περιλάμβανε τρία σκέλη.

Το πρώτο είναι η εξεύρεση επιπλέον κεφαλαίων για το ΔΝΤ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που υπολογίζεται στα 250 – 300 δισ. ευρώ επρόκειτο να τοποθετηθούν σε διμερή βάση στους γενικούς πόρους του Ταμείου.

Το δεύτερο αφορά στην κατανομή από το ΔΝΤ επιπλέον 250 δισ. δολαρίων για ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.

Το τρίτο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την χρήση των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων από τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να επενδυθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην ενίσχυσή του και άλλοι επενδυτές αναλαμβάνοντας μικρό ρίσκο.




Bookmark and Share